Zupa z rzepy

Kalosza ma bardzo delikatny smak, jej spożycie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i dodatkowo zawiera mało kalorii. Nie wiesz, co z niej zrobić? To…
Składniki, których potrzebujesz
3 kalarepy (według wielkości)
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
olej
sól
kminek mielony
mielony czarny pieprz
3 ziemniaki
Zalewa
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki półgrubej
sól
Sposób przygotowania
Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mąkę i krótko prażymy. Następnie wszystko zalewamy wodą i gotujemy, aż masa zgęstnieje.
Na grubsze kluski dodajemy starte kalarepy i kostki ziemniaków. Solimy, przyprawiamy, dodajemy kminek i gotujemy do miękkości.
Składniki na zasmażkę miksujemy na gęste ciasto, które przelewamy przez widelce do wrzącej zupy i gotujemy 2 minuty.
Zupę doprawiamy świeżą pietruszką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa z rzepy
Zupa z kalarepy to smaczne i zdrowe danie, które jest przygotowywane z kalarep, często uzupełnione ziemniakami i selerem. Ta zupa jest popularna ze względu na swój delikatny smak i właściwości odżywcze, ponieważ kalarepa jest bogata w witaminy, minerały i błonnik. Przygotowanie jest proste, co czyni ją idealnym wyborem na szybki i pożywny obiad lub kolację. Zupa zazwyczaj podawana jest na gorąco, czasami z dodatkiem ziół lub śmietany, co zwiększa jej smak i aromat.