Zupa ziemniaczana od babci

Jedną z najbardziej typowych zup kuchni czeskiej jest zdecydowanie bramboračka. Jednak nie ma tylko jednego sposobu na jej przygotowanie. Stare przepisy naszych babć są na to wyraźnym dowodem.
Składniki, których potrzebujesz
4 ziemniaki
1 większa marchewka
1 pietruszka (lub trochę mrożonych warzyw do zupy)
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
wywar
sól
majeranek
liść laurowy
czosnek
grzyby (według smaku)
Sposób przygotowania
Z masła i mąki zrobimy zasmażkę, a następnie ją odłożymy.
Obrane ziemniaki pokroimy w małe kostki, warzywa i grzyby na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki następnie ugotujemy w bulionie.
Do zupy wmieszamy przygotowaną zasmażkę w celu zagęszczenia, dodamy przeciśnięty czosnek, sól i liść laurowy i krótko gotujemy.
Tuż przed zakończeniem gotowania wsypujemy mielony majeranek.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa ziemniaczana od babci
Zupa ziemniaczana od babci to pyszne danie, które wielu przypomina nostalgiczne chwile spędzone w dzieciństwie. Jej podstawę stanowią chrupiące ziemniaki, które gotuje się do miękkości i tworzą delikatną, kremową konsystencję. Babcia często dodawała także świeże warzywa, zioła i odrobinę śmietany dla doskonałego smaku. Każda rodzina ma swój własny przepis, ale tajemnica tkwi w miłości i trosce podczas gotowania. Ta wyjątkowa zupa ogrzewa nie tylko ciało, ale i duszę.