Kluseczki grzybowe

Cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki, następnie smażymy na jednej trzeciej smalcu. Dodajemy pokrojoną w kostkę bułkę i wszystko smażymy razem. W mleku roztrzepujemy jajka.
Składniki, których potrzebujesz
200 g świeżych grzybów lub pieczarek (można zastąpić suszonymi grzybami)
3 łyżki smalcu
1 mniejsza cebula
50 g boczku
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki mąki grubo mielonej
350 g bagietki
2,5 dl mleka
1 jajko
mielony pieprz
sól
Sposób przygotowania
Obraną cebulę kroimy na małe kawałki i smażymy na jednej trzeciej smalcu, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę bułkę i wszystko razem podsmażamy.
W mleku roztrzepujemy jajka, solimy, wlewamy na ostudzoną usmażoną bułkę i krótko pozostawiamy do odpoczęcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę, tartą bułkę i mielony pieprz.
Umyte grzyby kroimy na małe plasterki, smażymy na kostkach boczku, pozwalamy im ostygnąć i dodajemy do ciasta, z którego formujemy małe okrągłe kluseczki.
Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 10 minut. Przed podaniem kluski przekrawamy na pół i polewamy roztopionym smalcem. Mogą służyć jako dodatek do sosów lub jako samodzielne danie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kluseczki grzybowe
Grzybowe kluseczki to tradycyjne czeskie danie, które zadowoli każdego miłośnika grzybów. Przygotowuje się je z ciasta, które zawiera gotowane ziemniaki, mąkę oraz suszone lub świeże grzyby. Kluseczki zwykle gotuje się w wodzie i podaje jako dodatek do mięsnych potraw lub jako samodzielne danie z sosem. Ich delikatny smak i zapach leśnych grzybów sprawiają, że grzybowe kluseczki są ulubioną specjałem, który trafia nie tylko do smakoszy, ale także do każdego, kto chce skosztować tego, co najlepsze w czeskiej kuchni.