Pikantne frytki z batatów

Batatowe frytki stały się popularnym daniem na przyjęciach w ostatnich latach. Połączenie słodkich ziemniaków, soli i przypraw jest atrakcyjne samo w sobie, a ponadto są...
Składniki, których potrzebujesz
1 kg batatów (około 2-3 sztuki)
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki suszonego czosnku
około 2 łyżeczki soli
niespełna łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Bataty obieramy i kroimy na frytki o grubości około 1 cm. Piekarnik nagrzewamy do około 180°C.
W większej misce mieszamy przyprawy, którymi obtoczymy frytki. Następnie skrapiamy je olejem i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Frytki układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Piekemy przez około 30 minut, a w trakcie tego czasu należy je dwa razy obracać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantne frytki z batatów
Pikantne frytki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Bataty, znane z ich słodkiego smaku i wartości odżywczych, są krojone na cienkie paski i pieczone na chrupko. Przyprawione naturalnymi ziołami i przyprawami, takimi jak papryka, cayenne czy czosnek, tworzą pyszne połączenie smakowe. Te frytki są nie tylko smaczne, ale także zdrowszym wyborem, bogatym w witaminy A i C. Podawaj je jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do mięsa czy sałatek, aby uzyskać orzeźwiające i kolorowe danie.