Kremowa zupa dyniowa

Kremowa zupa dyniowa
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Dynię gotujemy razem z tartym imbirem. Po ugotowaniu ją miksujemy. Mąkę rozrabiamy w mleku i dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy według potrzeb.

Składniki, których potrzebujesz

1 mała dynia
świeży imbir
1 łyżka mąki pszennej
¼ l mleka o niskiej zawartości tłuszczu
przyprawa do zup
gałka muszkatołowa
sól

Sposób przygotowania

Dynię gotujemy razem z tartym imbirem.

Ugotowaną dynię miksujemy na gładką masę.

Mąkę mieszamy z mlekiem i dodajemy do zupy. Przyprawiamy przyprawą do zupy, gałką muszkatołową i solą, a następnie gotujemy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kremowa zupa dyniowa

Zupa kremowa z dyni to pyszne i pożywne danie, idealne na jesień. Jej delikatna struktura i bogaty smak to wynik użycia dojrzałych dyni, cebuli i przypraw, takich jak gałka muszkatołowa czy imbir. Zupa często wzbogacana jest śmietaną, która nadaje jej kremowości i głębi smaku. Podawana jest na ciepło, zazwyczaj z kawałkami świeżego pieczywa lub posypana pestkami dyni. To danie jest nie tylko smaczne, ale także pełne witamin i przeciwutleniaczy, co czyni je doskonałym wyborem dla zdrowej diety.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (27 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: gotowanie, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, słony, tani, czeski, łatwy, zupy, dla początkujących, w ciągu 30 minut, jesień, kremowy, dynia

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kremowa zupa dyniowa.

Dodaj komentarz