Wiosenna zupa ziemniaczana

Ta wspaniała wiosenna zupa na pewno poprawi ci nastrój. dzięki ziemniakom jest pożywna, czosnek niedźwiedzi i szczaw nadadzą jej piękny kolor i wyrazisty smak, a lubczyk...
Składniki, których potrzebujesz
3-4 ziemniaki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki orkiszowej
1 mała łyżeczka KMŃU
1 garść liści szczawiu
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
koper
pietruszka
100 ml śmietany
wywar warzywny
sól
Sposób przygotowania
Z roztopionego masła i mąki przygotowujemy zasmażkę, którą przy ciągłym mieszaniu rozrzedzamy wywarem warzywnym, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Do garnka wkładamy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i kminek i gotujemy, aż będą miękkie.
Drobno siekamy liście czosnku i szczawiu, mieszamy je z lubczykiem i dodajemy do zupy, którą jeszcze krótko gotujemy.
Na końcu uzyskaną mieszaninę łagodzimy śmietaną, ewentualnie dosalamy i mieszamy z posiekaną pietruszką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wiosenna zupa ziemniaczana
Wiosenna zupa ziemniaczana to pyszne i orzeźwiające danie, idealne na wiosnę. Łączy świeże ziemniaki, młodą cebulkę, zioła i warzywa, co nadaje jej świeży smak. Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale także pożywna; oferuje wysoką zawartość błonnika i witamin. Jest popularna ze względu na swoją prostotę i szybkie przygotowanie, co czyni ją świetnym wyborem na codzienne gotowanie. Wiosenna zupa ziemniaczana doskonale nadaje się jako przystawka lub lekki danie główne, często podawana z kawałkiem świeżego chleba.