Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowinę myjemy i kroimy na małe kawałki lub paseczki. Te kawałki mieszamy z mąką, skrobią lub solamilem, dodajemy jajko i szczyptę soli.
Składniki, których potrzebujesz
5 ząbków czosnku
5 łyżek oleju
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki octu
2 cebule
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka skrobi
1 łyżka skrobi
1 łyżeczka glutaminianu sodu
2 łyżki cukru kryształ
1 łyżka mąki pszennej
2 dcl bulionu mięsnego
2 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
2 paczki ryżu w woreczkach
500 g chudego mięsa wieprzowego
Sposób przygotowania
Mięso wieprzowe dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki lub paski. Następnie mieszamy te kawałki z mąką, skrobią lub solą, dodajemy jajko i szczyptę soli. Pozostawiamy mieszankę na aproximadamente godzinę, podczas gdy przygotowujemy sos i gotujemy ryż.
Ryż gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 15 minut według instrukcji na opakowaniu. Najwygodniej jest przygotowywać ryż w torebkach do gotowania, ale możemy również wybrać inny, lepszy rodzaj ryżu.
Przygotowujemy sos. Obieramy cebulę i czosnek, cebulę kroimy na małe kawałki, a czosnek na cienkie plasterki. Oba składniki smażymy prawie na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy je wywarem mięsnym i dodajemy cukier, ocet, imbir, glutasol i sos sojowy.
Skrobię mieszamy z około 2 łyżkami zimnej wody, a następnie wlewamy ją do sosu ciągle mieszając. Sos doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszamy i gotujemy przez 5 minut, aż słodko-kwasowy sos się zagęści i nabierze błyszczącego wyglądu.
Na patelni rozgrzewamy olej i na wysokiej temperaturze smażymy marynowane kawałki mięsa wieprzowego. Mięso jest obtoczone w cieście, więc podczas smażenia oddzielamy poszczególne kawałki łyżką, aby się nie połączyły i smażyły równomiernie. Smażymy je na różowo.
Ugotowany ryż kładziemy na talerze, posypujemy usmażonym mięsem wieprzowym i skrapiamy słodko-kwaśnym sosem. Możemy dodać także posiekaną zieloną cebulkę do dekoracji.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Kawałki wieprzowiny w sosie słodko-kwasowym to ulubione danie, które łączy delikatne mięso z orzeźwiającym smakiem. Danie to przygotowuje się z marynowanej wieprzowiny, która jest pieczona lub smażona na złoty kolor. Sos słodko-kwasowy, zrobiony z soku ananasowego, octu i sosu sojowego, nadaje potrawie wyjątkowe doznania. Często podaje się z ryżem lub makaronem i uzupełnione warzywami, co dalej wzbogaca jego smak. Kawałki wieprzowiny w sosie słodko-kwasowym to doskonały wybór dla miłośników kuchni azjatyckiej.