Kurczak w sosie czekoladowym
Mięso przyprawiamy solą i dokładnie posypujemy pieprzem pomarańczowym. Smażymy je na patelni z obu stron, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220°C na 10 minut, aby się dusiło. Do tłuszczu…
Składniki, których potrzebujesz
Pierś kurczaka w zależności od liczby osób
sól
czarny pieprz pomarańczowy (lub inne ulubione przyprawy)
olej
Na sos
40 g gorzkiej czekolady
3 łyżki ketchupu
1-2 łyżki harissy
1 łyżka miodu
100 ml mocnego bulionu lub kostki rosołowej
sól
Sposób przygotowania
Mięso przyprawiamy solą i obficie posypujemy pieprzem pomarańczowym.
Smażymy z obu stron na patelni, a następnie wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220°C.
Na patelnię dodajemy ketchup, harissę, miód i zalewamy bulionem.
Mieszamy i dodajemy kawałki czekolady.
Całkowicie to rozpuszczamy i doprawiamy w razie potrzeby solą, ewentualnie harissą lub ketchupem.
Sos nie powinien mieć zbyt gęstej konsystencji.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak w sosie czekoladowym
Kurczak z sosem czekoladowym to niezwykłe, ale fascynujące danie, które łączy słone i słodkie smaki. Soczyste mięso z kurczaka doskonale współgra z bogatym, kremowym sosem czekoladowym, który nadaje potrawie głębię i złożoność. Ta kombinacja inspirowana jest kuchnią meksykańską, gdzie czekolada często występuje w potrawach mięsnych. Kurczak z sosem czekoladowym zazwyczaj podawany jest z ryżem lub warzywami, tworząc w ten sposób pyszne i niezapomniane doznania kulinarne.
Tomáš Rohlena