Gęś i pieczona kaczka

Gęś i pieczona kaczka
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 180 minut
Porcje: 1

Gęś świętomarcińska to znany symbol! Choć nie pieczemy jej tylko na świętego Marcina, to święto jest często okazją, gdy ludzie delektują się soczystą gęsią…

Składniki, których potrzebujesz

1 gęś (lub kaczka)
sól
całe kminki
woda (według potrzeby)

Sposób przygotowania

Gęś najlepiej przetwarzać, gdy jest w przybliżeniu w 85 % rozmrożona. Przed dalszym użyciem warto pozbyć się ewentualnych pozostałych piór.

Gęś kroimy.

Następnie dokładnie solimy ze wszystkich stron i wmasowujemy sól w mięso, potem dodajemy również odpowiednią ilość kminku.

Gęś wkładamy do naczynia do pieczenia i zalewamy niewielką ilością wody.

Pieczenie pod przykryciem w temperaturze 190-200 °C. W razie potrzeby ostrożnie dodajemy płynów i obracamy kawałki mięsa, lub przeciwnie, odlewamy sos.

Gdy mięso zmięknie, obracamy kawałki tak, aby skórka była na górze, i pozostawiamy odkryte, aż się upieką.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gęś i pieczona kaczka

Gęś i pieczona kaczka to tradycyjne danie czeskiej kuchni, które często przygotowuje się podczas świąt i uroczystości. Gęś, dzięki swojemu tłustemu mięsu, wyróżnia się bogatym smakiem i aromatem, podczas gdy kaczka jest znana ze swojej soczystości. Oba mięsa zazwyczaj piecze się z jabłkami i ziołami, co nadaje potrawie wyjątkowy zapach. Podaje się je z kluskami i kapustą, tworząc idealną kombinację smaków. To danie zasługuje na miejsce na stole każdego miłośnika tradycyjnej czeskiej gastronomii.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (31 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: mięso drobiowe, obiad, łatwy, święto / niedziela, słony, czeski, łatwy, słowacki, piec, jesień, przepisy zimowe, gęś, dzień świętego marcina, mięso kaczki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Gęś i pieczona kaczka.

Dodaj komentarz