Kurczak w dzikim stylu

Kurczak w dzikim stylu
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Pierś kroimy w cienkie paski i marynujemy je w dwóch łyżkach oleju, przyprawach i drobno posiekanym rozmarynie. Odstawiamy najlepiej na całą noc. Na oleju…

Składniki, których potrzebujesz

600 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy Divočina
gałązka rozmarynu
2 cebule
100 g pora
100 g świeżych pieczarek
3 łyżki oleju
200 ml śmietany
150 ml białego wina
sól

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski i mieszamy je z dwiema łyżkami oleju, przyprawami oraz drobno posiekanym rozmarynem. Odstawiamy na marynowanie najlepiej do następnego dnia.

Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mięso i obsmażamy je. Dodajemy pokrojony w paski por i pieczarki, wszystko razem smażymy. Następnie zalewamy winem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz podajemy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak w dzikim stylu

Kurczak w sosie leśnym to pyszne danie, które łączy tradycyjną czeską kuchnię z smakiem natury. Delikatne mięso kurczaka jest pokrojone w paseczki i marynowane w wyrazistych ziołach i przyprawach. Następnie jest smażone na patelni i podawane z sosem z leśnych grzybów i śmietany, co nadaje daniu wyjątkowego charakteru. Uzupełnione świeżymi warzywami i kluskami staje się doskonałym wyborem na każdą okazję. To danie zachwyci miłośników mięsa oraz tych, którzy cenią sobie smak dzikiej przyrody.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (43 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: Warzywa, kurczak, grzyby, mięso drobiowe, smażenie, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, tani, łatwy, dla początkujących, zioła, marynowanie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kurczak w dzikim stylu.

Dodaj komentarz