Kurczak w dzikim stylu

Pierś kroimy w cienkie paski i marynujemy je w dwóch łyżkach oleju, przyprawach i drobno posiekanym rozmarynie. Odstawiamy najlepiej na całą noc. Na oleju…
Składniki, których potrzebujesz
600 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy Divočina
gałązka rozmarynu
2 cebule
100 g pora
100 g świeżych pieczarek
3 łyżki oleju
200 ml śmietany
150 ml białego wina
sól
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski i mieszamy je z dwiema łyżkami oleju, przyprawami oraz drobno posiekanym rozmarynem. Odstawiamy na marynowanie najlepiej do następnego dnia.
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mięso i obsmażamy je. Dodajemy pokrojony w paski por i pieczarki, wszystko razem smażymy. Następnie zalewamy winem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz podajemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak w dzikim stylu
Kurczak w sosie leśnym to pyszne danie, które łączy tradycyjną czeską kuchnię z smakiem natury. Delikatne mięso kurczaka jest pokrojone w paseczki i marynowane w wyrazistych ziołach i przyprawach. Następnie jest smażone na patelni i podawane z sosem z leśnych grzybów i śmietany, co nadaje daniu wyjątkowego charakteru. Uzupełnione świeżymi warzywami i kluskami staje się doskonałym wyborem na każdą okazję. To danie zachwyci miłośników mięsa oraz tych, którzy cenią sobie smak dzikiej przyrody.