Lasagne ze szpinakiem

Interesuje cię, co ugotować, aby było smaczne, zdrowe i szybko gotowe? Jeśli lubisz kuchnię włoską, mamy dla ciebie…
Składniki, których potrzebujesz
lasagne w zależności od potrzeb
800 g mrożonego szpinaku
1 mniejsza cebula
4 ząbki czosnku
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka
300 g twardego sera
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania naczynia do pieczenia
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i miażdżymy. Twardy ser ścieramy na drobno.
Na oleju smażymy cebulę aż stanie się szklista, następnie dodajemy rozmrożony szpinak i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i krótko gotujemy.
Najpierw przygotowujemy beszame: topimy masło, dodajemy mąkę i smażymy ją na złoty kolor. Następnie wlewamy mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy rzadką mieszankę.
Do beszameu wmieszamy około jednej trzeciej startego sera i przy ciągłym mieszaniu pozwalamy mu się roztopić. Solimy i dodajemy mielony pieprz. Piekarnik ustawiamy na 180 °C, aby się nagrzał.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i zaczynamy układać lasagne. Najpierw dajemy cienką warstwę beszameu, potem lasagne (wcześniej krótko ugotowane według rodzaju), szpinak, beszame i posypujemy startym serem. Następnie kolejną warstwę lasagne, szpinaku, beszameu i startego sera, a znowu lasagne. Na koniec dodajemy ostatnią warstwę beszameu, którą posypujemy resztą startego sera.
Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią i wkładamy do piekarnika.
Po trzydziestu minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy dalej, aż powierzchnia będzie lekko złocista, około 10 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem to smaczne i pożywne danie, które łączy warstwy delikatnego makaronu, kremowego béchamelu i świeżego szpinaku. To danie jest idealne dla wegetariańskich smakoszy i oferuje bogaty smak dzięki dodatkowi sera i ziół. Przygotowanie obejmujeGotowanie szpinaku, mieszanie z ricottą i stopniowe układanie w formie. Po upieczeniu lasagne pięknie się przeplatają i tworzą pyszny chrupiący wierzch. Podawane z świeżą sałatą i kieliszkiem wina, co dodaje daniu elegancji i smaku. Lasagne ze szpinakiem są doskonałym wyborem na rodzinne kolacje lub uroczyste okazje.