Zapiekane makaron z wędzonym mięsem

Ulubione klasyczne danie, któremu nie można się oprzeć. Makaron z wędzonym mięsem i cebulą, pieczony w piekarniku pod przyprawioną warstwą jajeczną, kusi swoim zapachem i…
Składniki, których potrzebujesz
450 g wędzonej żebu (lub inne wędzone mięso)
1 cebula
olej
400 g makaronu
5 jajek
100 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz mielony
tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Mięso przygotowujemy w szybkowarze przez 60 minut. Wodę możemy wykorzystać na zupę lub ugotować w niej makaron.
Nagrzej piekarnik do 200 °C.
Cebulę siekamy na małe kawałki i smażymy na oleju.
Mięso z żeberek oddzielamy i kroimy na kawałki.
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z mięsem i cebulą. Następnie mieszankę wkładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego natłuszczonego tłuszczem i wkładamy na 10 minut do piekarnika.
Na końcu mieszamy jajka z mlekiem, solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszankę wylewamy na makaron i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapiekane makaron z wędzonym mięsem
Piekarnicze makaron z wędzonym mięsem to ulubiona potrawa, która łączy smak wędzonego mięsa i delikatnych makaronów. Ten przepis jest idealny na rodzinne obiady lub kolacje, kiedy trzeba szybko i smacznie nakarmić. Makaron zwykle łączy się z pysznym kremowym sosem, serem i warzywami, co tworzy wspaniałą harmonię smaków. Po zapieczeniu powierzchnia nabiera złotego koloru i tworzy chrupiącą skórkę, co czyni tę przysmak doskonałym wyborem na każdą okazję.