Pieczarki z czosnkiem i ziołami

Smażone przyprawione pieczarki na patelni można podawać albo samodzielnie z świeżym pieczywem, albo jako znakomity dodatek do mięsa. Mogą być również smażone…
Składniki, których potrzebujesz
300 g pieczarek
2 łyżki masła
olej
1 łyżka oliwy z bazylią
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz mielony
parmezan (lub mozzarella, można pominąć)
Sposób przygotowania
Na patelni podgrzewamy olej i masło.
Do mieszanki dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki, które smażymy przez około 5 minut. Następnie mieszamy z posiekanymi ziołami, octem balsamicznym, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
Mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
Ugotowane pieczarki możemy lekko posypać tartym parmezanem i skropić oliwą z oliwek, lub zapiekamy je na plasterkach bagietki posypanych mozzarellą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczarki z czosnkiem i ziołami
Pieczarki z czosnkiem i ziołami to pyszne danie, które zdobędzie serce każdego miłośnika grzybów. Ten prosty przepis łączy świeże pieczarki, delikatnie podsmażony czosnek i aromatyczne zioła, takie jak pietruszka czy tymianek. Podczas przygotowania pieczarki smaży się na oliwie z oliwek, co nadaje im wspaniały smak i aromat. Danie to jest idealne jako dodatek, ale także jako danie główne dla wegetarian. Pieczarki z czosnkiem i ziołami to doskonały sposób na delektowanie się naturalnymi smakami i pobudzenie zmysłów.