Letnie, orzeźwiające gazpacho ogórkowe
Gazpacho to zimna sałatka z świeżych warzywnych składników, pochodząca z Andaluzji w Hiszpanii. Podawana jest schłodzona, zarówno jako zupa, jak i gęstsza mieszanka.
Składniki, których potrzebujesz
1 ogórek gruntowy
1 zielona ostra papryka
1 pęczek cebuli dymki
1 ząbek czosnku
1 dojrzałe awokado
1-2 łyżki soku z limonki
sól (do smaku)
świeżo mielony pieprz
2 łyżki kwaśnej śmietany
Do dekoracji
6 orzechów laskowych lub migdałów
kilka kulek różowego pieprzu
oliwa z oliwek do skropienia
kilka listków bazylii (lub koperku)
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórek, paprykę, cebulkę i czosnek wkładamy do miksera lub robota kuchennego i dokładnie miksujemy.
Do mieszanki dodajemy sól, pieprz, sok z limonki, jedną połówkę awokado, śmietanę kremówkę i wszystko razem kilka razy mieszamy. Drugą połówkę awokado z pestką skrapiamy sokiem z limonki i odkładamy na późniejsze podanie.
Następnie mieszankę filtrujemy przez sito do talerzy lub miseczek i następnie zostawiamy do schłodzenia na co najmniej 1-2 godziny.
Na każdą porcję dodajemy kostki z drugiej połówki awokado, posypujemy posiekanymi orzechami i dodajemy kilka kulek różowego pieprzu. Skrapiamy wysokiej jakości oliwą z oliwek i ozdabiamy zielonymi listkami bazylii, koperku lub podobnymi ziołami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Letnie, orzeźwiające gazpacho ogórkowe
Letnie, orzeźwiające gazpacho ogórkowe to idealna potrawa na gorące dni. Ta zimna zupa przygotowywana jest z świeżych ogórków, pomidorów, papryki i ziół, które miksuje się na gładką konsystencję. Jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa, pełna witamin i substancji wspierających. Podaje się z kawałkami chleba lub grzankami, które dodają przyjemnej tekstury. Gazpacho można doprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny dla dodatkowego orzeźwienia. Cieszcie się tym letnim daniem jako świetnym aperitifem lub lekkim daniem głównym!
Tomáš Rohlena