Zupa ziemniaczana meksykańska

Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy mąkę, krótko podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Dobrze mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone pomidory.
Składniki, których potrzebujesz
500 g ziemniaków
3 pomidory (lub większa kiść pomidorków cherry)
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 młoda cukinia
2 marchewki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
200 g twardego sera
wywar drobiowy
sól
pietruszka
Sposób przygotowania
Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy mąkę, podsmażamy ją i zalewamy wywarem.
Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, następnie dodajemy obrane i pokrojone pomidory, papryczkę, pokrojone ziemniaki i marchew. Po około dziesięciu minutach dodajemy drobno pokrojoną cukinię w plasterki.
Ser kroimy na drobne kawałki, którymi posypujemy zupę na talerzu i ozdabiamy natką pietruszki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa ziemniaczana meksykańska
Zupa ziemniaczana meksykańska to pyszne i sycące danie, które łączy tradycyjną czeską zupę z pikantnymi meksykańskimi smakami. Bazą jest wywar ziemniaczany, do którego dodaje się warzywa korzeniowe, fasolę i wątki kukurydzy. Zupa jest doprawiona świeżym kolendrą, sokiem z limonki i chili, co nadaje jej typową meksykańską energię. Idealnie podawać ją z kawałkami awokado i posypaną serem Feta lub Cotija. To perfekcyjne danie na ogrzanie i orzeźwienie jednocześnie!