Zupa ziemniaczana meksykańska

Zupa ziemniaczana meksykańska
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Porcje: 5

Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy mąkę, krótko podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Dobrze mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone pomidory.

Składniki, których potrzebujesz

500 g ziemniaków
3 pomidory (lub większa kiść pomidorków cherry)
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 młoda cukinia
2 marchewki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
200 g twardego sera
wywar drobiowy
sól
pietruszka

Sposób przygotowania

Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy mąkę, podsmażamy ją i zalewamy wywarem.

Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, następnie dodajemy obrane i pokrojone pomidory, papryczkę, pokrojone ziemniaki i marchew. Po około dziesięciu minutach dodajemy drobno pokrojoną cukinię w plasterki.

Ser kroimy na drobne kawałki, którymi posypujemy zupę na talerzu i ozdabiamy natką pietruszki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa ziemniaczana meksykańska

Zupa ziemniaczana meksykańska to pyszne i sycące danie, które łączy tradycyjną czeską zupę z pikantnymi meksykańskimi smakami. Bazą jest wywar ziemniaczany, do którego dodaje się warzywa korzeniowe, fasolę i wątki kukurydzy. Zupa jest doprawiona świeżym kolendrą, sokiem z limonki i chili, co nadaje jej typową meksykańską energię. Idealnie podawać ją z kawałkami awokado i posypaną serem Feta lub Cotija. To perfekcyjne danie na ogrzanie i orzeźwienie jednocześnie!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (37 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: Warzywa, pomidory, smażenie, gotowanie, obiad, szybki, święto / niedziela, tani, zupy, warzywo, w ciągu 30 minut, cukinia, przepisy letnie, pikantny, średnio-trudny, meksykański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zupa ziemniaczana meksykańska.

Dodaj komentarz