Lokszty delikatne - dodatek do kaczki lub pieczonej gęsi

Lokszty delikatne - dodatek do kaczki lub pieczonej gęsi
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 4

Lokše, ziemniaczane placki pochodzące ze Słowacji, są doskonałym dodatkiem do świątecznego obiadu, na przykład z pieczoną kaczką lub gęsią. Można je również nadziać…

Składniki, których potrzebujesz

1,5 kg ziemniaków typu B
200-250 g mąki pszennej (lub więcej, w zależności od ziemniaków)
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kminku
gęsi smalec
masło
Nadzienie
250 g wątróbki drobiowej
8 łyżek oleju
1 cebula
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1,5 łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania

Obieramy ziemniaki, kroimy je i gotujemy w osolonej wodzie, dodając odrobinę kminku. Po ugotowaniu odcedzamy wodę i zostawiamy ziemniaki do ostygnięcia.

Ciepłe ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Nie ma znaczenia, gdy będą w nich małe kawałki lub kilka nasion kminku, wręcz przeciwnie, to jest potrzebne.

Na powierzchnię roboczą wysypujemy mąkę półgrubą, mieszamy ją z solą i dodajemy rozgniecione ciepłe ziemniaki. Tworzymy półtwarde, ale jednocześnie elastyczne ciasto. Niektóre ziemniaki mogą wchłonąć więcej mąki, więc nie wahajmy się dodać. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 6 cm i kroimy go na krążki grubości 1,5 cm. Ciasto podczas wałkowania nie powinno się napinać ani kurczyć.

Jeśli nie jesteśmy pewni, ile mąki użyć, stworzymy testowy placek. Nie powinien on lepić się do powierzchni roboczej ani się rwać. Jeśli tak się stanie, dodajemy do ciasta więcej mąki.

Rozgrzewamy teflonową patelnię i zaczynamy formować placki. Podsypujemy powierzchnię mąką i wałkujemy na grubość około 3 mm, nie mniej. Teraz możemy zauważyć kawałki ziemniaków w cieście, które nieco je napowietrzą. Na blacie nie naciskaj! Wałkowanie wykonuj delikatnie.

Na gorącej suchej patelni kładziemy placek i pieczemy, aż na powierzchni pojawią się brązowe bąbelki, a placek lekko napęcznieje. Następnie obracamy go i pieczemy w ten sam sposób z drugiej strony. Najlepiej jest piec placki na małym ogniu.

Na patelni topimy masło w gęsim smalcu, dokładnie mieszamy i gorący placek na talerzu starannie smarujemy obficie tą mieszanką z obu stron. Lokše są delikatne, miękkie i łatwo można je gryźć.

Do lokš można włożyć nadzienie z wątróbki kurczaka. Najpierw oczyszczamy wątrobę z błon i kroimy na kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy wątrobę i smażymy, aż będzie dobrze usmażona wewnątrz po jej przekrojeniu.

Przy ciągłym mieszaniu dodajemy pieprz i majeranek. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia, a potem solimy.

W kuchennym malakserze miksujemy na pasztet razem z olejem z patelni. Gorące lokše, które posmarowaliśmy, natychmiast po upieczeniu napełniamy i lekko zwijamy. Na jeden kawałek kładziemy około 3 łyżeczki nadzienia, to wystarczy, żeby nie były zbyt ciężkie i sycące.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lokszty delikatne - dodatek do kaczki lub pieczonej gęsi

Łokše delikatne to tradycyjne słowackie placki, które przygotowuje się z ciasta ziemniaczanego i podaje jako bardzo odpowiedni dodatek do kaczki lub pieczonego indyka. Ten delikatny dodatek charakteryzuje się swoją miękką konsystencją i charakterystycznym smakiem, który doskonale uzupełnia pieczone mięsa. Łokše często kroi się na kwadraty lub okrągłe placki i można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowanie łokši wymaga umiejętności, ale efektem jest pyszny przysmak, który ożywi każdą świąteczną stół.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (48 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Dodatek do dań
Tag: gotowanie, obiad, święto / niedziela, słony, słowacki, załączniki, ziemniak, piec, jesień, wymagający, wymagający, dzień świętego marcina

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Lokszty delikatne - dodatek do kaczki lub pieczonej gęsi.

Dodaj komentarz