Makaron z sosem grzybowym

Do garnka wkładamy makaron, solimy go i gotujemy. Do mniejszego garnka wlewamy około pół litra wody i dodajemy grzyby, których użyłam...
Składniki, których potrzebujesz
makarony - w zależności od liczby osób
2/3 garści suszonych lub świeżych, drobno pokrojonych grzybów
sól
pieprz
oregano
tymianek
majeranek
jajka 2 szt.
zasmażka (domowa lub kupna)
bulion grzybowy (nie jest konieczny)
Sposób przygotowania
Do garnka wkładamy makaron, czy to domowy, czy kupiony, solimy i gotujemy. W innym, mniejszym garnku wlewamy około pół litra wody, dodajemy grzyby, ja użyłam suszonych, bo świeże grzyby teraz nie są dostępne. Znowu solimy i gotujemy.
Po około dziesięciu minutach, gdy grzyby zmiękną, część wody przelewamy do makaronu - uzyskają w ten sposób piękny kolor i wchłoną aromat grzybów.
Do pozostałej wody z grzybami wmieszujemy jedną śmietanę do gotowania, dodajemy rozmaryn, tymianek, oregano, sól i pieprz. Ponieważ suszone grzyby nie mają tak znakomitego smaku jak świeże, możemy dodać bulion grzybowy dla lepszego smaku (przy użyciu świeżych grzybów bulion nie jest konieczny) i dodajemy dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby możemy dodać inne przyprawy według smaku, a na końcu zagęszczamy mieszankę zasmażką. Ugotowany makaron odcedzamy i możemy podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron z sosem grzybowym
Makaron z sosem grzybowym to ulubiona potrawa, która zadowoli wszystkich miłośników kuchni włoskiej. To danie łączy al dente makaron z delikatnym, kremowym sosem wyprodukowanym ze świeżych grzybów, śmietany i ziół. Sos grzybowy nadaje makaronowi bogaty smak i aromat, który doskonale podkreśla całą paletę smaków. To świetna potrawa, która nadaje się zarówno na rodzinną kolację, jak i na uroczystości. Co więcej, jest bardzo łatwa do przygotowania, dlatego możesz ją delektować się w każdej chwili.