Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 3

Do garnka wkładamy makaron, solimy go i gotujemy. Do mniejszego garnka wlewamy około pół litra wody i dodajemy grzyby, których użyłam...

Składniki, których potrzebujesz

makarony - w zależności od liczby osób
2/3 garści suszonych lub świeżych, drobno pokrojonych grzybów
sól
pieprz
oregano
tymianek
majeranek
jajka 2 szt.
zasmażka (domowa lub kupna)
bulion grzybowy (nie jest konieczny)

Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy makaron, czy to domowy, czy kupiony, solimy i gotujemy. W innym, mniejszym garnku wlewamy około pół litra wody, dodajemy grzyby, ja użyłam suszonych, bo świeże grzyby teraz nie są dostępne. Znowu solimy i gotujemy.

Po około dziesięciu minutach, gdy grzyby zmiękną, część wody przelewamy do makaronu - uzyskają w ten sposób piękny kolor i wchłoną aromat grzybów.

Do pozostałej wody z grzybami wmieszujemy jedną śmietanę do gotowania, dodajemy rozmaryn, tymianek, oregano, sól i pieprz. Ponieważ suszone grzyby nie mają tak znakomitego smaku jak świeże, możemy dodać bulion grzybowy dla lepszego smaku (przy użyciu świeżych grzybów bulion nie jest konieczny) i dodajemy dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby możemy dodać inne przyprawy według smaku, a na końcu zagęszczamy mieszankę zasmażką. Ugotowany makaron odcedzamy i możemy podawać.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym to ulubiona potrawa, która zadowoli wszystkich miłośników kuchni włoskiej. To danie łączy al dente makaron z delikatnym, kremowym sosem wyprodukowanym ze świeżych grzybów, śmietany i ziół. Sos grzybowy nadaje makaronowi bogaty smak i aromat, który doskonale podkreśla całą paletę smaków. To świetna potrawa, która nadaje się zarówno na rodzinną kolację, jak i na uroczystości. Co więcej, jest bardzo łatwa do przygotowania, dlatego możesz ją delektować się w każdej chwili.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Włoski
Tag: grzyby, makaron, sosy, gotowanie, obiad, łatwy, zwykły dzień, kolacja, łatwy, posiłki bezmięsne, uduszenie, grzyb

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Makaron z sosem grzybowym.

Dodaj komentarz