Makaron z sosem śmietanowym z kurkami

Makaron z sosem śmietanowym z kurkami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcje: 2

Lisice to doskonałe grzyby, które dobrze smakują w prostych potrawach. Świetnie komponują się z śmietaną i parmezanem. Dodaj do nich wysokiej jakości makaron...

Składniki, których potrzebujesz

2 porcje makaronów domowych (kupnych)
1 łyżka masła najlepiej klarowanego
1 cebula szalotka
130 g kurek świeżych (mrożonych)
50 ml białego wina
10 g parmezanu
100 ml bulionu (kurczakowego, warzywnego)
100 g śmietany 30 %
sól (według potrzeby)
1 szczypta zmielonego kminku
świeżo mielony biały pieprz
świeży tymianek (lub majeranek)
Makaron
200 g mąki semolinowej
+ 2 łyżki do podsypania
2 jajka

Sposób przygotowania

Na przygotowanie domowych makaronów mieszamy mąkę z jajkami i tworzymy elastyczne, nieklejące ciasto. Następnie zawijamy je w folię i zostawiamy na 1 godzinę do odpoczynku. Po tym rozwałkowujemy ciasto i kroimy na żądane kształty za pomocą maszyny lub noża.

Makaron gotujemy w dużej ilości wody, do której dodaliśmy sól. Przygotowany makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aby był al dente.

Świeże kurki dokładnie czyścimy, mrożone płuczemy pod wodą i odstawiamy na odsączenie. Większe kawałki rozdzielamy na mniejsze części.

Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy kurki i smażymy je jeszcze przez dwie minuty, następnie podlewamy winem i pozwalamy na odparowanie alkoholu. Dodajemy trochę bulionu i dusimy przez dwie minuty. Na koniec odkładamy kurki na bok.

Na patelnię wlewamy resztę bulionu, dodajemy śmietanę w temperaturze pokojowej, doprawiamy pieprzem i kminkiem oraz ścieramy parmezan. Na małym ogniu co jakiś czas mieszamy sos i gotujemy, aż osiągnie pożądaną gęstość.

Serwujemy z makaronem, posypanym świeżym tymiankiem lub majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron z sosem śmietanowym z kurkami

Makaron z sosem śmietanowym z kurkami to delikatne danie, które zadowoli kubki smakowe miłośników grzybowych specjałów. Główne składniki to świeże makarony, śmietana i aromatyczne kurki, które nadają daniu wyjątkowy smak i zapach. Ta kombinacja jest idealna na szybki obiad lub specjalną okazję, kiedy chcesz olśnić swoich bliskich. Uzupełnione parmezanem i świeżą pietruszką staje się prawdziwym gastronomicznym przysmakiem, który pokochasz przy każdym kęsie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (26 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Włoski
Tag: grzyby, makaron, sosy, smażenie, gotowanie, obiad, kolacja, słony, wymagający, wymagający, wegetariański, uduszenie, grzyb, makaron domowy

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Makaron z sosem śmietanowym z kurkami.

Dodaj komentarz