Makaron z sosem śmietanowym z kurkami

Lisice to doskonałe grzyby, które dobrze smakują w prostych potrawach. Świetnie komponują się z śmietaną i parmezanem. Dodaj do nich wysokiej jakości makaron...
Składniki, których potrzebujesz
2 porcje makaronów domowych (kupnych)
1 łyżka masła najlepiej klarowanego
1 cebula szalotka
130 g kurek świeżych (mrożonych)
50 ml białego wina
10 g parmezanu
100 ml bulionu (kurczakowego, warzywnego)
100 g śmietany 30 %
sól (według potrzeby)
1 szczypta zmielonego kminku
świeżo mielony biały pieprz
świeży tymianek (lub majeranek)
Makaron
200 g mąki semolinowej
+ 2 łyżki do podsypania
2 jajka
Sposób przygotowania
Na przygotowanie domowych makaronów mieszamy mąkę z jajkami i tworzymy elastyczne, nieklejące ciasto. Następnie zawijamy je w folię i zostawiamy na 1 godzinę do odpoczynku. Po tym rozwałkowujemy ciasto i kroimy na żądane kształty za pomocą maszyny lub noża.
Makaron gotujemy w dużej ilości wody, do której dodaliśmy sól. Przygotowany makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aby był al dente.
Świeże kurki dokładnie czyścimy, mrożone płuczemy pod wodą i odstawiamy na odsączenie. Większe kawałki rozdzielamy na mniejsze części.
Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy kurki i smażymy je jeszcze przez dwie minuty, następnie podlewamy winem i pozwalamy na odparowanie alkoholu. Dodajemy trochę bulionu i dusimy przez dwie minuty. Na koniec odkładamy kurki na bok.
Na patelnię wlewamy resztę bulionu, dodajemy śmietanę w temperaturze pokojowej, doprawiamy pieprzem i kminkiem oraz ścieramy parmezan. Na małym ogniu co jakiś czas mieszamy sos i gotujemy, aż osiągnie pożądaną gęstość.
Serwujemy z makaronem, posypanym świeżym tymiankiem lub majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron z sosem śmietanowym z kurkami
Makaron z sosem śmietanowym z kurkami to delikatne danie, które zadowoli kubki smakowe miłośników grzybowych specjałów. Główne składniki to świeże makarony, śmietana i aromatyczne kurki, które nadają daniu wyjątkowy smak i zapach. Ta kombinacja jest idealna na szybki obiad lub specjalną okazję, kiedy chcesz olśnić swoich bliskich. Uzupełnione parmezanem i świeżą pietruszką staje się prawdziwym gastronomicznym przysmakiem, który pokochasz przy każdym kęsie.