Makaron z sosem pomidorowym, mozzarellą i bekonem.

Makaron ugotujemy według instrukcji, a następnie odcedzimy. Angielską bekon pokroimy na małe kawałki i usmażymy na patelni z odrobiną oleju, aż uzyska chrupiącą konsystencję. Potem…
Składniki, których potrzebujesz
1 paczka makaronów kolanek
20 dkg angielskiego boczku
1 większa cebula
1 puszka obranych pomidorów
1 Mozzarella
1 ekstra kremowa śmietana
świeża bazylia
1 goździk
1 liść laurowy
sól
cukier
pieprz
1 papryczka chili
Sposób przygotowania
Makaronu gotujemy według instrukcji, a następnie odcedzamy. Angielską bekon kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną w paski cebulę i smażymy, aż nabierze złotego koloru. Na koniec wszystko mieszamy z makaronem.
Do garnka wkładamy całą puszkę pomidorów, które miksujemy lub siekamy na małe kawałki. Dodajemy goździk, liść laurowy, papryczkę chili, kwaśną śmietanę i pieprz. Na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotujemy przez 10 minut.
Po wyjęciu przypraw dodajemy pokrojoną bazylię, doprawiamy solą i cukrem, a na koniec mieszamy z pokrojoną na małe kawałki mozzarellą. Wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu kładziemy liście sałaty lodowej, polewamy sosem i dodajemy makaron.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron z sosem pomidorowym, mozzarellą i bekonem.
Makaron z sosem pomidorowym, mozzarellą i bekonem angielskim to pyszne danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni włoskiej. Soczysty sos pomidorowy nadaje makaronowi wyrazisty smak, podczas gdy kremowa mozzarella zapewnia idealną teksturę. Bekon angielski dodaje daniu pikantności i chrupkości, tworząc harmonię smaków. Ten prosty, ale smaczny przepis nadaje się na kolację z rodziną lub przyjaciółmi i łatwo można go przygotować nawet w zwykły dzień. Podawaj z świeżą bazylią dla orzeźwiającego zakończenia.