Makaron z pomidorami i mozarellą

Makaron gotujemy według instrukcji. Boczek kroimy na małe kawałki, cebulę drobno, a czosnek w plastry. Smażymy boczek, a gdy jest gotowy, odkładamy go na bok.
Składniki, których potrzebujesz
300 g długiego makaronu (spaghetti, tagliatelle)
100 g angielskiego boczku
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
pomidory z puszki - 425 ml
150 g mozzarelli
bazylia świeża i suszona
oregano
łyżka drożdży spożywczych
szczypta cukru i cynamonu
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Ugotujemy makaron według wskazówek. Boczek pokroimy na małe kawałki, cebulę w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Smażymy boczek, a część odkładamy na później. Do reszty boczku dodajemy cebulę i smażymy, aż się zarumieni. Kiedy cebula jest prawie gotowa, dodajemy czosnek.
Po chwili dodajemy pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusimy przez około 8-10 minut. Jeśli ktoś chce, może wszystko zmiksować blenderem ręcznym. Ja zmiksowałam tylko częściowo. Na koniec mieszamy drożdże, cytrynę, cukier i cynamon. Krótko gotujemy i dodajemy pokrojoną mozzarellę w kostkę. Trochę zostawiamy do dekoracji.
Dodajemy makaron do sosu i dobrze mieszamy. Na talerz wykładamy makaron i posypujemy go zachowanym boczkiem, mozzarellą i świeżą bazylią. Możemy je jeszcze skropić oliwą z oliwek. Ja dodałam oliwki, ale to było tylko na dekorację.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron z pomidorami i mozarellą
Makaron z pomidorami i mozzarellą to smaczne i orzeźwiające danie, które pokochasz. Ten przepis łączy al dente ugotowane makarony z soczystymi pomidorami i kremową mozzarellą, która dodaje daniu delikatności. Świeża bazylia i oliwa z oliwek doskonale uzupełniają smak, a parmezan może dodać dodatkowej głębi. Idealne na lekki obiad lub kolację, to danie jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także zdrowe i pełne kolorów, co czyni je ulubionym wyborem miłośników włoskiej kuchni.