Makaron z pomidorami i mozarellą

Makaron z pomidorami i mozarellą
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Makaron gotujemy według instrukcji. Boczek kroimy na małe kawałki, cebulę drobno, a czosnek w plastry. Smażymy boczek, a gdy jest gotowy, odkładamy go na bok.

Składniki, których potrzebujesz

300 g długiego makaronu (spaghetti, tagliatelle)
100 g angielskiego boczku
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
pomidory z puszki - 425 ml
150 g mozzarelli
bazylia świeża i suszona
oregano
łyżka drożdży spożywczych
szczypta cukru i cynamonu
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Ugotujemy makaron według wskazówek. Boczek pokroimy na małe kawałki, cebulę w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Smażymy boczek, a część odkładamy na później. Do reszty boczku dodajemy cebulę i smażymy, aż się zarumieni. Kiedy cebula jest prawie gotowa, dodajemy czosnek.

Po chwili dodajemy pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusimy przez około 8-10 minut. Jeśli ktoś chce, może wszystko zmiksować blenderem ręcznym. Ja zmiksowałam tylko częściowo. Na koniec mieszamy drożdże, cytrynę, cukier i cynamon. Krótko gotujemy i dodajemy pokrojoną mozzarellę w kostkę. Trochę zostawiamy do dekoracji.

Dodajemy makaron do sosu i dobrze mieszamy. Na talerz wykładamy makaron i posypujemy go zachowanym boczkiem, mozzarellą i świeżą bazylią. Możemy je jeszcze skropić oliwą z oliwek. Ja dodałam oliwki, ale to było tylko na dekorację.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron z pomidorami i mozarellą

Makaron z pomidorami i mozzarellą to smaczne i orzeźwiające danie, które pokochasz. Ten przepis łączy al dente ugotowane makarony z soczystymi pomidorami i kremową mozzarellą, która dodaje daniu delikatności. Świeża bazylia i oliwa z oliwek doskonale uzupełniają smak, a parmezan może dodać dodatkowej głębi. Idealne na lekki obiad lub kolację, to danie jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także zdrowe i pełne kolorów, co czyni je ulubionym wyborem miłośników włoskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (30 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Włoski
Tag: makaron, sosy, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, szybki, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dla początkujących, jesień, przepisy zimowe, zioła, uduszenie, cytrus, raj

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Makaron z pomidorami i mozarellą.

Dodaj komentarz