Wieprzowina po holendersku

Wieprzowina po holendersku
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Grillowana polędwica wieprzowa panierowana w aromatycznych ziołowych przyprawach, podawana z zielonymi szparagami i delikatnym sosem holenderskim, z pewnością stanie się twoim nowym…

Składniki, których potrzebujesz

2 wieprzowe polędwiczki
sól
pieprz
pęczek zielonego szparaga
olej
łyżka masła
szczypiorek
pietruszka
szałwia
tymianek
płatki migdałowe
Sos holenderski
125 g masła
2 świeże żółtka
2 łyżki wytrawnego białego wina
1 łyżeczka musztardy dijon
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160 °C.

Najpierw na suchej patelni podsmażamy płatki migdałów, a następnie odkładamy je na bok.

Polędwiczkę myjemy, solimy i pieprzymy. Na patelni, którą można używać także w piekarniku, rozgrzewamy olej i szybko smażymy mięso ze wszystkich stron.

Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut. Następnie ją wyjmujemy i pozostawiamy na ciepłym miejscu na kolejne 5 minut, aby odpoczęła.

Szparagi dokładnie płuczemy, usuwamy zdrewniałe końcówki i wkładamy je do wrzącej, osolonej wody.

Blanszujemy je tylko przez chwilę, w zależności od grubości, aby pozostały chrupiące. Następnie wyjmujemy je z wody, zostawiamy do ostygnięcia i odsączamy.

Najpierw przygotowując sos, topimy masło. Następnie w misce ubijamy żółtka z winem i musztardą na gładką masę. Miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i cały czas ubijając, powoli dodajemy roztopione masło, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy według smaku solą i pieprzem.

Wszystkie zioła myjemy, osuszamy i siekamy na małe kawałki. Następnie dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, a następnie wkładamy szparagi, które podgrzewamy.

Polędwiczki pokrywamy mieszanką ziół i kroimy na kawałki.

Szparagi układamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy mięso i posypujemy płatkami migdałów.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina po holendersku

Wieprzowina po holendersku to delikatne danie, które łączy soczystość mięsa wieprzowego z bogatym smakiem holenderskiego sosu. Ten przepis często przygotowuje się z serem, żółtkami i masłem, co tworzy kremową teksturę i harmonijny smak. Polędwica zazwyczaj jest tylko szybko obsmażana, a następnie podawana z sosem, który doskonale ją uzupełnia. To danie jest idealne na specjalne okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym i smacznym.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (38 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, szparagi, smażenie, gotowanie, obiad, święto / niedziela, kolacja, słony, czeski, słowacki, zioła, imprezy i uroczystości, urodziny, średnio-trudny, europejski, blanszowanie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wieprzowina po holendersku.

Dodaj komentarz