Mięsno-warzywna zapiekanka

Zapiekanka warzywna z mięsem to wspaniałe letnie danie. W lodówce zazwyczaj znajdziemy wystarczającą ilość odpowiednich warzyw, a po niezbędnych przygotowaniach…
Składniki, których potrzebujesz
Warzywa
0,5 kalafiora
3 różyczki brokuła
1 większa marchewka
0,75 całej pora
0,5-1 czerwona papryka szpiczasta
0,5 kalarepy
zielona pietruszka
1 szczypta tymianku
warzywna kostka rosołowa (według potrzeby)
Mięso
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do warzyw
3/4 kg mielonego mięsa z kurczaka
mielony pieprz
sól
1 łyżeczka przyprawy do grillowania
1 łyżka sosu sojowego
woda według potrzeby
1 łyżka mąki pszennej (czubata)
olej
masło
1 dl mleka
4 jajka
1 łyżeczka przypraw ziołowych
2 garści startego sera gouda
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa kroimy na drobne kawałki, kalafiora i brokuły dzielimy na małe różyczki. Wszystkie składniki wkładamy do głębszej patelni z odrobiną masła i oleju. Na małym ogniu smażymy.
Na patelni podsmażamy tymianek i posiekany czosnek. Następnie dodajemy mięso i mieszamy, aby rozpadło się na mniejsze kawałki. Po chwili dolewamy wodę i pozwalamy jej powoli wyparować. Następnie dodajemy mieszankę wody z mąką, przyprawę do grilla oraz sos sojowy, które wcześniej wymieszaliśmy. Całość gotujemy. Na końcu siekamy pietruszkę i również ją mieszamy z masą. Wszystkie składniki przekładamy do wysmarowanej formy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Przygotowujemy marynatę z mleka, jajek, ziół i startego sera gouda.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 °C. Po około 20 minutach zalewamy sosem, równomiernie rozkładamy ser na powierzchni i dodajemy kawałki masła. Pieczemy, aż wierzch będzie złotawy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Mięsno-warzywna zapiekanka
Mięsno-warzywna zapiekanka to smaczne i pożywne danie, które łączy kawałki mięsa z różnymi rodzajami warzyw. Zazwyczaj przygotowuje się je z mielonego mięsa, ziemniaków, marchwi i papryki, doprawione ziołami i przyprawami. Zapiekanka piecze się na złoto, co nadaje jej pysznej, chrupiącej skórki. Jest idealnym daniem na rodzinne obiady czy kolacje, ponieważ jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać jako danie główne z świeżą sałatką. To danie zadowoli nie tylko kubki smakowe, ale także jest doskonałym źródłem składników odżywczych.