Kotlety serowe na piwie

Połamujemy bułkę na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Pozwalamy jej chwilę nasiąknąć. Następnie delikatnie ją odciskamy i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsa następnie dodajemy jajko.…
Składniki, których potrzebujesz
500 g mielonego mięsa
1 bułka
trochę mleka
1 jajko
1 mniejsza cebula
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 opakowanie twarogu
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
około 100 - 150 ml jasnego piwa
Sposób przygotowania
Bułkę kroimy na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Zostawiamy ją na chwilę, aby wchłonęła mleko. Następnie lekko wyciskamy i mieszamy z mięsem. Do mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Na koniec do mieszanki wmieszujemy ser tvarůžky pokrojony na małe kostki. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce na około godzinę.
Najpierw nawilżamy ręce i formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Potem większość oleju wylewamy z patelni i zalewamy kotlety piwem. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2-3 minuty, następnie kotlety odwracamy i dusimy je z drugiej strony. Gdy większość piwa odparuje, mamy gotowe.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kotlety serowe na piwie
Serowe kotlety na piwie to pyszne danie, które łączy tradycyjne czeskie smaki z odrobiną innowacji. Te kotlety są zrobione z tvarůžków, które są specyficznymi czeskimi serami o wyrazistym zapachu i smaku. Smażone na złocistą skórkę, podawane na przykład z puree ziemniaczanym lub sałatką, zachwycą nie tylko miłośników serów. Dodanie piwa do ciasta nadaje kotletom wyjątkowy sznyt i pijalność. To danie jest idealnym wyborem na świąteczny stół lub jako doskonała przekąska na przyjęcia z przyjaciółmi.