Holenderskie kotlety

Holenderskie kotlety to soczyste mięso panierowane serem w panierce. Chociaż nie pochodzą bezpośrednio z Holandii, są jednak wyśmienite i szybko się je przygotowuje.
Składniki, których potrzebujesz
500 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka wieprzowa)
200 g tartego sera edamskiego
0,5-1 szklanka mleka (w zależności od potrzeb)
sól
mielony pieprz
Do obtoczenia
jajko
bułka tarta
Do smażenia
olej
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej mieszamy mięso z zimnym mlekiem, które dodajemy stopniowo w potrzebnej ilości. Następnie wszystko przykryte wkładamy do miski i na noc do lodówki.
Drugiego dnia mieszamy starty ser, solimy i pieprzymy. Wilgotnymi rękami formujemy kotlety.
Najpierw moczymy kotlety w roztrzepanym jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej. Ten proces obtaczania powtarzamy jeszcze raz.
Smażymy kotlety z obu stron na gorącym oleju.
Serwujemy z puree ziemniaczanym.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Holenderskie kotlety
Holenderskie kotlety są popularnym daniem, które często podawane jest jako danie główne. To plastry mięsa, zazwyczaj wieprzowego, które są obtoczone w jajku i bułce tartej, a następnie smażone na złoto. Danie to charakteryzuje się chrupiącą skórką i delikatnym mięsem w środku. Holenderskie kotlety często serwuje się z sałatką ziemniaczaną lub gotowanymi ziemniakami oraz ulubionym sosem. To doskonały wybór na rodzinne obiady czy kolacje i zadowoli każdego miłośnika mięsnych potraw.