Holenderskie kotlety

Holenderskie kotlety
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 5

Holenderskie kotlety to soczyste mięso panierowane serem w panierce. Chociaż nie pochodzą bezpośrednio z Holandii, są jednak wyśmienite i szybko się je przygotowuje.

Składniki, których potrzebujesz

500 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka wieprzowa)
200 g tartego sera edamskiego
0,5-1 szklanka mleka (w zależności od potrzeb)
sól
mielony pieprz
Do obtoczenia
jajko
bułka tarta
Do smażenia
olej

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej mieszamy mięso z zimnym mlekiem, które dodajemy stopniowo w potrzebnej ilości. Następnie wszystko przykryte wkładamy do miski i na noc do lodówki.

Drugiego dnia mieszamy starty ser, solimy i pieprzymy. Wilgotnymi rękami formujemy kotlety.

Najpierw moczymy kotlety w roztrzepanym jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej. Ten proces obtaczania powtarzamy jeszcze raz.

Smażymy kotlety z obu stron na gorącym oleju.

Serwujemy z puree ziemniaczanym.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Holenderskie kotlety

Holenderskie kotlety są popularnym daniem, które często podawane jest jako danie główne. To plastry mięsa, zazwyczaj wieprzowego, które są obtoczone w jajku i bułce tartej, a następnie smażone na złoto. Danie to charakteryzuje się chrupiącą skórką i delikatnym mięsem w środku. Holenderskie kotlety często serwuje się z sałatką ziemniaczaną lub gotowanymi ziemniakami oraz ulubionym sosem. To doskonały wybór na rodzinne obiady czy kolacje i zadowoli każdego miłośnika mięsnych potraw.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (240 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso mielone
Tag: wieprzowina, mięso mielone, klopsiki, obiad, łatwy, zwykły dzień, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, smażenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Holenderskie kotlety.

Dodaj komentarz