Pieczona golonka

Pieczona golonka
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 90 minut
Porcje: 1

Planujesz zorganizować imprezę z przyjaciółmi lub rodziną? Wypróbuj przepis, który z kawałka wieprzowiny stworzy wspaniałą delicję do schłodzonego piwa.

Składniki, których potrzebujesz

1 wieprzowe wędzone kolano
1 duża cebula
Podravka (przyprawa)
4 ząbki czosnku
przyprawa do grilla

Sposób przygotowania

Do szybkowaru wkładamy przekrojone golonkę, pokrojoną cebulę, jedną łyżkę przyprawy do grilla i przeciśnięty czosnek do smaku, a także dodajemy trochę Podravki. Wlewamy 2 decy litry wody i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Następnie kładziemy do naczynia żaroodpornego razem z sosem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 °C przez około 30 minut, aby skórka była ładnie chrupiąca.

Podajemy z chlebem, chrzanem, musztardą i piwem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczona golonka

Pieczeń golonkowa to tradycyjne czeskie danie, które zdobyło serca wielu smakoszy. Jest to golonka wieprzowa, która najpierw była marynowana w przyprawionej mieszance, a następnie pieczona na chrupiąco. Przy odpowiednim przygotowaniu ma delikatne mięso o wykwintnych soczystych smakach i chrupiącą skórkę. Często podawana jest z kiszoną kapustą i knedlikami, co zapewnia doskonałą harmonię smaków. Pieczeń golonkowa jest popularna na imprezach i uroczystościach, gdzie przynosi wiele radości i wspaniałą atmosferę.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (38 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: Warzywa, wieprzowina, gotowanie, łatwy, święto / niedziela, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, bezglutenowy, piec, przepisy zimowe, imprezy i uroczystości, sylwester

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pieczona golonka.

Dodaj komentarz