Pieczona golonka

Planujesz zorganizować imprezę z przyjaciółmi lub rodziną? Wypróbuj przepis, który z kawałka wieprzowiny stworzy wspaniałą delicję do schłodzonego piwa.
Składniki, których potrzebujesz
1 wieprzowe wędzone kolano
1 duża cebula
Podravka (przyprawa)
4 ząbki czosnku
przyprawa do grilla
Sposób przygotowania
Do szybkowaru wkładamy przekrojone golonkę, pokrojoną cebulę, jedną łyżkę przyprawy do grilla i przeciśnięty czosnek do smaku, a także dodajemy trochę Podravki. Wlewamy 2 decy litry wody i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Następnie kładziemy do naczynia żaroodpornego razem z sosem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 °C przez około 30 minut, aby skórka była ładnie chrupiąca.
Podajemy z chlebem, chrzanem, musztardą i piwem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczona golonka
Pieczeń golonkowa to tradycyjne czeskie danie, które zdobyło serca wielu smakoszy. Jest to golonka wieprzowa, która najpierw była marynowana w przyprawionej mieszance, a następnie pieczona na chrupiąco. Przy odpowiednim przygotowaniu ma delikatne mięso o wykwintnych soczystych smakach i chrupiącą skórkę. Często podawana jest z kiszoną kapustą i knedlikami, co zapewnia doskonałą harmonię smaków. Pieczeń golonkowa jest popularna na imprezach i uroczystościach, gdzie przynosi wiele radości i wspaniałą atmosferę.