Hiszpańska wieprzowina w sosie śmietanowym
    Mięso kroimy w kostkę i solimy, boczek w małą kostkę, cebulę w drobniejsze kawałki, paprykę i kapustę w paski, a pomidora w mniejsze kawałki. W garnku na…
Składniki, których potrzebujesz
500 g wieprzowiny (miałam łopatkę)  
2-3 cebule  
100 g boczku (miałam angielski)  
1/4 główki kapusty (mniejszej)  
1 papryka (większa)  
1 pomidor (większy)  
200 ml śmietany 30% (może być też 12%)  
2 łyżki słodkiej papryki  
pieprz  
1-2 łyżki mąki pszennej (jak kto chce gęste)  
oliwa z oliwek  
sól
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i solimy, boczek również na małe kawałki, cebulę na drobniejsze kawałki, paprykę i kapustę na cienkie paski, a pomidora na mniejsze kawałki.
Na oleju smażymy boczek i mięso ze wszystkich stron, następnie dodajemy cebulę i również ją smażymy. Do mieszanki wsypujemy jedną łyżkę papryki, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy małą ilością wody i dusimy. Po chwili do garnka dodajemy pokrojoną warzywa, takie jak papryka, kapusta i pomidor, i doprawiamy pieprzem do smaku.
Kiedy mięso jest miękkie, a warzywa lekko zmiękły, dodajemy do sosu śmietanę wymieszaną z ubitym mąką i kolejną łyżką papryki. Dobrze mieszamy, chwilę gotujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Hiszpańska wieprzowina w sosie śmietanowym
Hiszpańska wieprzowina w sosie śmietanowym to pyszne danie, które łączy soczyste kawałki wieprzowiny z bogatym i kremowym sosem. Ta kombinacja jest wzbogacona aromatycznymi przyprawami, które nadają potrawie wyjątkowy smak. Podczas jej przygotowania często używa się świeżych ziół i czosnku, co potęguje ogólne doznania kulinarne. Zwykle podaje się je z ryżem lub świeżym chlebem, który doskonale uzupełnia delikatność sosu. To danie jest idealne na uroczystości lub rodzinne kolacje.
	Tomáš Rohlena