Hiszpańska wieprzowina w sosie śmietanowym

Hiszpańska wieprzowina w sosie śmietanowym
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Mięso kroimy w kostkę i solimy, boczek w małą kostkę, cebulę w drobniejsze kawałki, paprykę i kapustę w paski, a pomidora w mniejsze kawałki. W garnku na…

Składniki, których potrzebujesz

500 g wieprzowiny (miałam łopatkę)
2-3 cebule
100 g boczku (miałam angielski)
1/4 główki kapusty (mniejszej)
1 papryka (większa)
1 pomidor (większy)
200 ml śmietany 30% (może być też 12%)
2 łyżki słodkiej papryki
pieprz
1-2 łyżki mąki pszennej (jak kto chce gęste)
oliwa z oliwek
sól

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i solimy, boczek również na małe kawałki, cebulę na drobniejsze kawałki, paprykę i kapustę na cienkie paski, a pomidora na mniejsze kawałki.

Na oleju smażymy boczek i mięso ze wszystkich stron, następnie dodajemy cebulę i również ją smażymy. Do mieszanki wsypujemy jedną łyżkę papryki, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy małą ilością wody i dusimy. Po chwili do garnka dodajemy pokrojoną warzywa, takie jak papryka, kapusta i pomidor, i doprawiamy pieprzem do smaku.

Kiedy mięso jest miękkie, a warzywa lekko zmiękły, dodajemy do sosu śmietanę wymieszaną z ubitym mąką i kolejną łyżką papryki. Dobrze mieszamy, chwilę gotujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Hiszpańska wieprzowina w sosie śmietanowym

Hiszpańska wieprzowina w sosie śmietanowym to pyszne danie, które łączy soczyste kawałki wieprzowiny z bogatym i kremowym sosem. Ta kombinacja jest wzbogacona aromatycznymi przyprawami, które nadają potrawie wyjątkowy smak. Podczas jej przygotowania często używa się świeżych ziół i czosnku, co potęguje ogólne doznania kulinarne. Zwykle podaje się je z ryżem lub świeżym chlebem, który doskonale uzupełnia delikatność sosu. To danie jest idealne na uroczystości lub rodzinne kolacje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (52 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: Warzywa, wieprzowina, pomidory, sosy, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, zwykły dzień, kolacja, słony, łatwy, jesień, kapusta, uduszenie, krem, hiszpański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Hiszpańska wieprzowina w sosie śmietanowym.

Dodaj komentarz