Wieprzowe medaliony z pikantnym sosem i ryżem pomidorowym
Z ziemniaków kroimy plastry, solimy je, smarujemy olejem i ziołowym pesto z czosnku niedźwiedziego. Zostawiamy je na chwilę, a potem smażymy je na…
Składniki, których potrzebujesz
polędwiczka wieprzowa
sól
pesto z czosnku niedźwiedziego
oliwa z oliwek
sos z mięsa (medaliony=sos)
3 żółtka
pikantna musztarda warzywna
dcl białego wina
kawałek masła
sól do smaku
Ryż pomidorowy = ryż, suszone pomidory w oliwie z oliwek i ziołach
Sposób przygotowania
Z paczki wycinamy małe medaliony, które solimy, a potem smarujemy olejem i dzikim czosnkiem.
Zostawiamy je na chwilę, a potem smażymy na patelni z obu stron, aby pozostały różowe i soczyste. Następnie kładziemy je na talerzu i trzymamy w cieple, ponieważ jeszcze trochę soku się uwolni.
Do miski wlewamy wytopiony sok i sok z medalionów.
Miskę umieszczamy w kąpieli wodnej, którą podgrzewamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, musztardę, masło i wino, ciągle mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
Ryż pomidorowy: Gotujemy ryż według standardowej procedury, a do gotowego ryżu mieszamy drobno pokrojone suszone pomidory w oliwie z oliwek i z ziołami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowe medaliony z pikantnym sosem i ryżem pomidorowym
Wieprzowe medaliony z pikantnym sosem to pyszne danie, które zadowoli miłośników mięsa. Soczyste medaliony z wieprzowiny są doskonale zgrillowane lub smażone i podawane w pikantnym sosie, który nadaje potrawie charakter i niepowtarzalny smak. Jako dodatek serwowana jest świeża ryż pomidorowy, który doskonale uzupełnia intensywne smaki sosu. To danie jest idealne na uroczysty obiad lub kolację i z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Tomáš Rohlena