Wieprzowina w majonezie

Wieprzowina w majonezie oferuje wspaniałą harmonię smaku soczystego mięsa i pełnej majonezowej sosu. To danie łączy soczyste i delikatne…
Składniki, których potrzebujesz
2 kotlety z wieprzowej karkówki
2 cebule
200 ml majonezu
200 g sera goudy (lub edamskiego)
sól
majeranek
kminek
Sposób przygotowania
Mięso delikatnie zgnieciemy, posolimy, posypiemy kminkiem i majerankiem i włożymy do naczynia do pieczenia.
Na każdy plaster karkówki nałożymy majonez o grubości około 4 mm. Na każdy kawałek mięsa dodamy pokrojoną w krążki cebulę i zetrzemy 100 g goudy lub edam.
Naczynie do pieczenia przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy 50 minut.
Po 50 minutach zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę piekarnika do 250 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut na złoty kolor (jeśli mamy, użyjemy termoobiegu lub opiekania).
Jako dodatek możemy przygotować ziemniaki pieczone. Doskonale smakują, gdy pokroimy je w talerzyki, upieczemy w piekarniku i posmarujemy czosnkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina w majonezie
Wieprzowina w majonezie to popularne czeskie danie, które cieszy się soczystą i smaczną porcją mięsa. Przygotowanie polega na marynowaniu karkówki w majonezie, która nadaje mięsu delikatność i bogaty smak. Zazwyczaj podaje się ją z pieczywem lub sałatką ziemniaczaną, co tworzy wspaniałe połączenia smaków. To danie jest idealne na rodzinne uroczystości czy grillowanie, kiedy wszyscy delektują się puszystym i smacznym mięsem. Wieprzowina w majonezie jest dowodem na to, że proste składniki mogą stworzyć niesamowite doświadczenie gastronomiczne.