Wieprzowa polędwiczka z ziołami w sosie śmietanowo-grzybowym

Wieprzowa polędwiczka z ziołami w sosie śmietanowo-grzybowym
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Porcje: 4

Wieprzowina polędwiczka to najsoczystsza część wieprzowiny. Kiedy marynujemy ją w cebuli i czosnku oraz obtaczamy w suszonych ziołach, powstaje doskonała kombinacja.

Składniki, których potrzebujesz

Na polędwiczkę
1 wieprzowa polędwiczka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy stołowej
suszona bazylia
suszone oregano (może być świeże)
sól
pieprz mielony
olej
Na sos
2 kubki śmietany do ubijania (400 ml)
200 g pieczarek (lub 1 puszka)
1 cebula (mała)
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
kminek mielony
2 łyżki masła

Sposób przygotowania

Obieramy ząbki czosnku i kroimy je na cienkie plasterki. Obie cebule obieramy, jedną kroimy na plasterki, a drugą na drobno. Pieczarki oczyszczamy i również kroimy na plasterki.

Usuwamy błony z polędwicy i kroimy ją na szersze ukośne plasterki. Każdy plaster z boku nacinamy i delikatnie rozbijamy palcami.

Sólimy i pieprzymy z każdej strony, delikatnie smarujemy musztardą i posypujemy bazylią oraz oregano.

Do miski wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kółka połowę cebuli oraz pokrojony na plasterki czosnek. Na to kładziemy mięso, skrapiamy olejem i dodajemy resztę cebuli oraz czosnku. Zostawiamy to na dwie godziny.

Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron przez 5 minut. Do mięsa dodajemy cebulę, którą na końcu podajemy razem z mięsem.

Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i plasterki czosnku.

Gdy zeszklą, dodajemy pieczarki, szybko je podsmażamy, a następnie zalewamy śmietaną.

Dodajemy sól, pieprz i mielony kminek. Krótko gotujemy (5-10 minut), aż pieczarki zmiękną i uwolnią swój aromat do sosu.

Gotową polędwicę serwujemy z sosem śmietanowym, a do tego dobrze pasują pieczone ziemniaki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowa polędwiczka z ziołami w sosie śmietanowo-grzybowym

Wieprzowa polędwica z ziołami to delikatne danie, które łączy soczyste mięso z aromatem świeżych ziół. Starannie doprawiona polędwica szybko smaży się na patelni, a następnie przenosi do piekarnika, aby zachować swoją delikatność. Podaje się ją z sosem śmietanowo-pieczarkowym, który nadaje potrawie kremową teksturę i pyszny smak. Sos ten przygotowuje się z świeżych pieczarek i wysokiej jakości śmietany, która doskonale uzupełnia mięso. Ogólnie to danie jest idealnym wyborem na uroczyste okazje lub rodzinne kolacje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (35 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, grzyby, sosy, smażenie, gotowanie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, słowacki, wymagający, wymagający

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wieprzowa polędwiczka z ziołami w sosie śmietanowo-grzybowym.

Dodaj komentarz