Wieprzowa polędwiczka z ziołami w sosie śmietanowo-grzybowym

Wieprzowina polędwiczka to najsoczystsza część wieprzowiny. Kiedy marynujemy ją w cebuli i czosnku oraz obtaczamy w suszonych ziołach, powstaje doskonała kombinacja.
Składniki, których potrzebujesz
Na polędwiczkę
1 wieprzowa polędwiczka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy stołowej
suszona bazylia
suszone oregano (może być świeże)
sól
pieprz mielony
olej
Na sos
2 kubki śmietany do ubijania (400 ml)
200 g pieczarek (lub 1 puszka)
1 cebula (mała)
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
kminek mielony
2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Obieramy ząbki czosnku i kroimy je na cienkie plasterki. Obie cebule obieramy, jedną kroimy na plasterki, a drugą na drobno. Pieczarki oczyszczamy i również kroimy na plasterki.
Usuwamy błony z polędwicy i kroimy ją na szersze ukośne plasterki. Każdy plaster z boku nacinamy i delikatnie rozbijamy palcami.
Sólimy i pieprzymy z każdej strony, delikatnie smarujemy musztardą i posypujemy bazylią oraz oregano.
Do miski wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kółka połowę cebuli oraz pokrojony na plasterki czosnek. Na to kładziemy mięso, skrapiamy olejem i dodajemy resztę cebuli oraz czosnku. Zostawiamy to na dwie godziny.
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron przez 5 minut. Do mięsa dodajemy cebulę, którą na końcu podajemy razem z mięsem.
Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i plasterki czosnku.
Gdy zeszklą, dodajemy pieczarki, szybko je podsmażamy, a następnie zalewamy śmietaną.
Dodajemy sól, pieprz i mielony kminek. Krótko gotujemy (5-10 minut), aż pieczarki zmiękną i uwolnią swój aromat do sosu.
Gotową polędwicę serwujemy z sosem śmietanowym, a do tego dobrze pasują pieczone ziemniaki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowa polędwiczka z ziołami w sosie śmietanowo-grzybowym
Wieprzowa polędwica z ziołami to delikatne danie, które łączy soczyste mięso z aromatem świeżych ziół. Starannie doprawiona polędwica szybko smaży się na patelni, a następnie przenosi do piekarnika, aby zachować swoją delikatność. Podaje się ją z sosem śmietanowo-pieczarkowym, który nadaje potrawie kremową teksturę i pyszny smak. Sos ten przygotowuje się z świeżych pieczarek i wysokiej jakości śmietany, która doskonale uzupełnia mięso. Ogólnie to danie jest idealnym wyborem na uroczyste okazje lub rodzinne kolacje.