Duszone wieprzowe w piwie

Duszone wieprzowe w piwie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Wieprzowinę kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i doprawiamy kminkiem według smaku. Obrało cebule kroimy i podsmażamy na smalcu do szklistości. Następnie dodajemy…

Składniki, których potrzebujesz

około 1 kg wieprzowej łopatki lub karkówki
2 duże cebule
około 5 większych ząbków czosnku
sól
pieprz mielony
zmielony kminek
około 0,5 l piwa do podlania, według gustu jasne lub ciemne 10°
Dalej według smaku
cebula
musztarda pełnotłusta lub dijon…
ogórki kiszone
kiszone papryczki lub kozie rogi…
chleb lub bułki

Sposób przygotowania

Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem według własnego gustu.

Obrane cebule kroimy i smażymy na smalcu, aż zmiękną. Następnie dodajemy przygotowane mięso, które smażymy na cebuli, od czasu do czasu mieszając, aby się zrumieniło. Gdy sok odparuje, dodajemy posiekany czosnek i pozwalamy mu się uwolnić. Możemy dodać także zioła według gustu. Następnie wszystko zalewamy piwem i powoli dusimy, aż mięso całkowicie zmięknie, od czasu do czasu mieszając i podlewając w razie potrzeby. Mięso dusimy tak długo, aż podczas mieszania zacznie się rozpadać na włókna.

Schłodzone mięso dzielimy przy pomocy widelców lub rozgniatamy wraz z sosem. Gdy jest całkowicie schłodzone, doprawiamy je według własnych preferencji musztardą, posiekaną cebulą i ewentualnie solimy i pieprzymy. Możemy wybrać zwykłą, czerwoną lub dymkę.

Mięso wieprzowe na strzępy podajemy z świeżym chlebem lub pieczywem, możemy je udekorować ogórkiem lub papryczką chili i jeśli chcemy, możemy je dodać do mięsa według gustu.

Mięso wieprzowe do strzępów można także przygotować w piekarniku, gdzie mieszamy doprawione mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy piwo, przykrywamy i pieczemy w temperaturze około 180 °C, aż mięso zacznie się rozpadać na włókna.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Duszone wieprzowe w piwie

Szarpana wieprzowina na piwie to delikatne i aromatyczne danie, które zadowoli miłośników mięsa. Mięso jest powoli gotowane w piwie, co nadaje mu wyjątkowy smak i zmiękcza włókna. Ten sposób przygotowania gwarantuje, że mięso jest soczyste i łatwo się je szarpie na kawałki. Idealnie podaje się je z świeżym chlebem lub jako nadzienie do tortilli. Szarpana wieprzowina na piwie to wspaniały wybór na rodzinne przyjęcia czy grillowanie z przyjaciółmi, gdzie każdy doceni jego bogaty smak i aromat.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (27 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: Warzywa, wieprzowina, smażenie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, uduszenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Duszone wieprzowe w piwie.

Dodaj komentarz