Pieczone golonki wieprzowe

Kolana kilkakrotnie nacinamy aż do kości, dokładnie solimy i wcieramy w nie rozgnieciony i posiekany czosnek. Następnie kładziemy je do naczynia żaroodpornego na jedną pokrojoną...
Składniki, których potrzebujesz
2 przednie nóżki wieprzowe
2 cebule
8 ząbków czosnku
1 słoik (680 g) kiszonej kapusty
sól
kminek
Sposób przygotowania
Kolana kilkukrotnie nacinamy wzdłuż do kości, dokładnie solimy i przesypujemy rozgniecionym i posiekanym czosnkiem.
Do brytfanny wkładamy pokrojoną w kawałki cebulę, dobrze posypujemy kminkiem, dodajemy jeszcze cebulę na wierzch, podlewamy szklanką wody i przykryte wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C.
Pieczemy 90 minut, od czasu do czasu podlewamy, następnie przez 30 minut odkrywamy. Potem wyjmujemy kolana, na dno wkładamy odcedzoną kapustę, kolana odwracamy do góry nogami i pieczemy kolejne 30 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczone golonki wieprzowe
Pieczone golonki wieprzowe to tradycyjne danie czeskiej kuchni, które zdobyło serca wielu miłośników mięsa. Potrawa ta przygotowywana jest poprzez wolne pieczenie, co sprawia, że mięso jest soczyste i kruche, podczas gdy skórka pięknie chrupie. Zwykle podaje się je z kiszoną kapustą i kluskami, co doskonale uzupełnia bogaty smak mięsa. Pieczone golonki są popularne nie tylko na rodzinnych uroczystościach, ale także na różnych festiwalach i targach, gdzie stanowią prawdziwą kulinarną delicję.