Piekarnicze frytki z cukinii

Cukini kroimy na kawałki długości około 10 cm i układamy je na blaszce. Zblendowany czosnek mieszamy z olejem i tą mieszanką smarujemy frytki. Na koniec posypujemy je serem i…
Składniki, których potrzebujesz
2 cukinie
1 główka czosnku
olej
100 g twardego sera
Dip
250 ml białego jogurtu
czosnek do smaku
szczypiorek (lub inne zioła)
Sposób przygotowania
Cukinię kroimy na kawałki o długości około 10 cm i układamy na blasze.
Rozgnieciony czosnek mieszamy z olejem i smarujemy nim frytki. Następnie posypujemy serem i pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.
Serwujemy z jogurtowym dipem. Dip przygotowujemy mieszając biały jogurt z rozgniecionym czosnkiem, solą i szczypiorkiem lub innymi ziołami według własnego smaku.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Piekarnicze frytki z cukinii
Pieczone frytki z cukinii to wspaniała i zdrowa alternatywa tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Przygotowanie jest proste – cukinię kroimy w słupki, dodajemy olej oraz przyprawy według smaku. Następnie pieczemy je w piekarniku na złoty kolor. Danie to jest nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Można je podawać jako dodatek lub lekką przekąskę z dipem jogurtowym lub ziołami. Pieczone frytki z cukinii pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!