Pikantna zupa flakowa
W każdej rodzinie znajdzie się smakosz, który lubi zupę flaczkową. Gotowanie zajmuje więcej czasu, ale efekt jest wart tego.
Składniki, których potrzebujesz
1,5 l bulion wołowy
600 g żołądków wołowych
70 g słoniny wieprzowej
2 łyżki stołowe suchej majeranki
świeżej zielonej pietruszki
sól
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki lub przyprawy chili
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
2 cebuli kuchennej
5 ząbków dobrego czosnku
Sposób przygotowania
Możemy kupić już wołowe flaki podgotowane, mrożone lub możemy je ugotować sami. Podgotowane należy umyć, osolić i można je gotować od razu. Jednak dzisiaj będziemy gotować sami.
Zanim przystąpimy do samego gotowania, musimy flaki dokładnie oczyścić i opłukać. Im więcej, tym lepiej. 3 razy lub więcej nie zaszkodzi.
Przygotujemy deskę, ostry nóż i kroimy na większe paseczki. Wsypujemy do garnka i gotujemy. Czas pierwszego gotowania wynosi około 15 minut. Potem odcedzamy, dolewamy wodę i ponownie doprowadzamy do wrzenia na kolejne 15 minut. I po raz trzeci to samo. W tym trzecim gotowaniu należy doprawić wodę solą i gotować dalej. Około 3 godzin. Warto w tym czasie wietrzyć.
W innym garnku przygotowujemy zasmażkę z cebuli, smalcu i mąki pszennej. Doprawiamy słodką i ostrą papryką. Wlewamy przygotowany bulion wołowy, który jeszcze przez pół godziny gotujemy z zasmażką, a następnie dodajemy kminek, majeranek, sól i czarny mielony pieprz. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i wrzucamy pokrojone paseczki flaków. Wszystko mieszamy i pozwalamy przejść wrzeniu. Podajemy z bagietką, chlebem lub bułką. I nie zapomnij udekorować zupę natką pietruszki. Smacznego!
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantna zupa flakowa
Ostra zupa flakowa to tradycyjne czeskie danie, które charakteryzuje się wyraźnym smakiem i sytością. Potrawa ta przygotowywana jest z pokrojonych flaków, czyli wnętrzności bydła, gotowanych w bogatym wywarze. Zupa jest przyprawiana papryką, pieprzem i majerankiem, co nadaje jej charakterystyczny aromat i pikantny smak. Jest szczególnie popularna w chłodniejszych miesiącach, gdy ogrzewa i dodaje energii. Często podawana jest z chrupiącym chlebem lub kluski parowej, co jeszcze bardziej zwiększa jej wartość żywieniową. Na czeskich stołach ma swoje stałe miejsce jako pożywne i smaczne danie.