Pikantne kurczaki skrzydełka (hot chicken wings)

Pikantne kurczaki skrzydełka (hot chicken wings)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Do dużej miski wsypujemy mąkę, paprykę, pieprz cayenne, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Na małym ogniu w garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego chili.

Składniki, których potrzebujesz

1 szklanka masła (225 g)
5 łyżek sosu chili lub tabasco
1 łyżeczka pieprzu
łyżeczka pasty czosnkowej lub suszonego czosnku
2 szklanki mąki
2 łyżeczki papryki
2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki soli
30 skrzydełek kurczaka (w temperaturze pokojowej)
olej roślinny

Sposób przygotowania

Do dużej misy wsypujemy mąkę, paprykę, pieprz cayenne i sól, a wszystko dokładnie mieszamy.

Na małym ogniu w garnku roztapiamy masło i dodajemy sos chili, pieprz i czosnek, wszystko dobrze mieszamy. Mieszankę od razu przelewamy do mniejszej miski i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia, ale nie tak, aby stężała.

Skrzydełka obtaczamy w mieszance mąki, następnie zanurzamy w maślanej mieszance i ponownie obtaczamy w mące. Skrzydełka muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie mieszanka stężeje i nie będzie trzymać się kurczaka. Obtoczone skrzydełka odkładamy na talerz i zostawiamy w lodówce na 60 do 90 minut, aby dobrze się zamarynowały.

Najpierw rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury, a następnie smażymy skrzydełka kurczaka na złoty kolor. Kilka razy je przewracamy. Po wyjęciu osuszamy je ręcznikiem papierowym.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantne kurczaki skrzydełka (hot chicken wings)

pikantne skrzydełka z kurczaka, znane także jako hot chicken wings, to pyszne danie, które zdobyło serca wielu miłośników ostrej kuchni. Te skrzydełka są marynowane w pikantnych sosach, często zawierających tabasco lub chili, a następnie pieczone lub smażone na złoty kolor. Podawane są z różnymi dipami, takimi jak niebieski ser czy ranch, które pomagają zrównoważyć ich ostrość. Idealne na imprezy lub jako danie główne, pikantne skrzydełka z kurczaka to gwarantowany hit dla wszystkich, którzy lubią adrenalinę na talerzu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (29 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: kurczak, mięso drobiowe, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, smażenie, wymagający, wymagający, pikantny, marynowanie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pikantne kurczaki skrzydełka (hot chicken wings).

Dodaj komentarz