Placki bananowe / naleśniki

Banany rozgniatamy widelcem w głębokim talerzu na papkowatą mieszankę, następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Mąki i cukru nie używamy. Możemy jednak dodać…
Składniki, których potrzebujesz
2 banany
2 jaja
olej do smażenia (minimalna ilość)
patelnia z powłoką nieprzywierającą
Dalej według gustu
mielony cynamon
kokos
banany
dżem
cukier puder
miękki twaróg z cukrem
Sposób przygotowania
Banany rozgniatamy widelcem na papkę w głębokim talerzu, następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Mąki ani cukru nie dodajemy, ale możemy dodać odrobinę kokosa lub cynamonu dla zmiany smaku.
Najpierw rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powierzchnią, na którą możemy dodać kilka kropli oleju, na przykład kokosowego. Łyżką nabieramy bananowe ciasto i kładziemy je na patelnię w formie placuszków, które smażymy z obu stron na złotobrązowo. Odwracamy je tylko raz, gdy jedna strona jest dobrze usmażona, aby ułatwić manipulację.
Smażenie naleśników może być trudniejsze, ponieważ są większe, a ciasto jest kruche i lekkie. Mam radę, aby spróbować tego tylko, jeśli masz już doświadczenie z swobodnym obracaniem naleśników bez użycia łopatki i nie kierować się tym, że naleśniki robisz szerokie na całą patelnię.
Dekorujemy według naszych preferencji i możemy użyć czegokolwiek, co zazwyczaj kładziemy na tradycyjne słodkie naleśniki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Placki bananowe / naleśniki
Placki bananowe, znane również jako naleśniki bananowe, są pyszna potrawą, która ucieszy wszystkich miłośników słodkich śniadań. Łatwo je przygotować z dojrzałych bananów, które nadają plackom delikatny smak i naturalną słodycz. Wystarczy wymieszać banany z jajkiem i odrobiną mąki, a po usmażeniu na patelni powstaną złociste placki, które można podawać z miodem, jogurtem lub owocami. Są świetnym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej i ucieszą dzieci oraz dorosłych.