Placki ziemniaczano-marchewkowe

Smażone placuszki z ziemniaków i marchwi są doskonałym dodatkiem, ale można je jeść także samodzielnie. Mają wyśmienity smak, najlepiej smakują na świeżo przygotowane.
Składniki, których potrzebujesz
6 większych ziemniaków
3 marchewki
2 jajka
W razie potrzeby
mąka pszenna
ser tarty (nie musi być)
sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i marchewkę i drobno je ścieramy.
Do miski wkładamy mąkę, starty ser, dodajemy jajka i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mieszamy składniki i z tej masy formujemy placki, które smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Placki ziemniaczano-marchewkowe
Placki ziemniaczano-marchewkowe są smacznym i pożywnym daniem, które łączy delikatny smak ziemniaków i słodką marchew. Ten prosty przepis jest idealny na szybki obiad lub przekąskę i można je podawać z jogurtowym sosem lub sałatką warzywną. Placki łatwo się przygotowuje, wystarczy zetrzeć ziemniaki i marchew, wymieszać je z jajkiem i mąką, a następnie usmażyć na patelni na złoty kolor. Są doskonałym wyborem dla wegetarian i dzieci, a ponadto pozwalają na kreatywność z różnymi ziołami i przyprawami.