Puchate kluski

Puchate kluski
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 60 minut
Porcje: 1

Tradycyjne czeskie danie, które znajduje się na pograniczu klusek ziemniaczanych i haluszek. Jak to możliwe, że te kluski nazywają się kudłate? Odpowiedź tkwi w tym…

Składniki, których potrzebujesz

Kluski
400 g ugotowanych ziemniaków
500 g surowych ziemniaków
200 g mąki gruboziarnistej
1 jajo
sól

Kapusta
1 słoik kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
olej (wg potrzeb)
100 g cukru kryształu
1 obrany pomidor
1 szczypta kminku
1 szczypta soli

Do wykończenia
500 g ugotowanego wędzonego boczku
1 duża cebula usmażona na złoto

Sposób przygotowania

Kapustę wrzucamy na lekko podsmażoną cebulę, dodajemy pokrojone pomidory, kminek, cukier i sól i chwilę dusimy.

Dodajemy trochę wody i dusimy do miękkości przez około godzinę. Następnie pozostawiamy do odparowania całej cieczy, posypujemy łyżką mąki i jeszcze krótko dusimy.

Ugotowane ziemniaki w misce tłuczemy lub ścieramy.

Ścieramy surowe ziemniaki i kilkakrotnie przepłukujemy zimną wodą przez drobne sitko. Następnie odciskamy je i mieszamy z już ugotowanymi ziemniakami.

Do masy ziemniaczanej włączamy mąkę, jajka i sól i wyrabiamy twarde ciasto.

Z ciasta formujemy małe kulki i gotujemy je we wrzącej wodzie. Gotowanie trwa około 8 minut.

Ugotowane kawałki wyjmujemy łyżką cedzakową i od razu wkładamy do ciepłej kapusty.

Do mieszanki dodajemy pokrojone wędzone mięso i podsmażoną cebulę i dokładnie mieszamy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Puchate kluski

Fasolowe knedliki to tradycyjne czeskie danie, które charakteryzuje się puszystą, włochatą strukturą. Danie to wytwarzane jest z ciasta ziemniaczanego, które zazwyczaj składa się z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Knedliki gotuje się w wodzie i często podaje jako dodatek do sosów mięsnych, na przykład do sosu śmietanowego lub grzybowego. Ich charakterystyczna tekstura jest wynikiem drobnego mielenia ugotowanych ziemniaków, co tworzy wyjątkowe doświadczenie dla miłośników czeskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (50 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: smażenie, gotowanie, obiad, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, słowacki, dania ziemniaczane, załączniki, kiszona kapusta, wymagający, wymagający, uduszenie, inne mięso

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Puchate kluski.

Dodaj komentarz