Puchate kluski

Tradycyjne czeskie danie, które znajduje się na pograniczu klusek ziemniaczanych i haluszek. Jak to możliwe, że te kluski nazywają się kudłate? Odpowiedź tkwi w tym…
Składniki, których potrzebujesz
Kluski
400 g ugotowanych ziemniaków
500 g surowych ziemniaków
200 g mąki gruboziarnistej
1 jajo
sól
Kapusta
1 słoik kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
olej (wg potrzeb)
100 g cukru kryształu
1 obrany pomidor
1 szczypta kminku
1 szczypta soli
Do wykończenia
500 g ugotowanego wędzonego boczku
1 duża cebula usmażona na złoto
Sposób przygotowania
Kapustę wrzucamy na lekko podsmażoną cebulę, dodajemy pokrojone pomidory, kminek, cukier i sól i chwilę dusimy.
Dodajemy trochę wody i dusimy do miękkości przez około godzinę. Następnie pozostawiamy do odparowania całej cieczy, posypujemy łyżką mąki i jeszcze krótko dusimy.
Ugotowane ziemniaki w misce tłuczemy lub ścieramy.
Ścieramy surowe ziemniaki i kilkakrotnie przepłukujemy zimną wodą przez drobne sitko. Następnie odciskamy je i mieszamy z już ugotowanymi ziemniakami.
Do masy ziemniaczanej włączamy mąkę, jajka i sól i wyrabiamy twarde ciasto.
Z ciasta formujemy małe kulki i gotujemy je we wrzącej wodzie. Gotowanie trwa około 8 minut.
Ugotowane kawałki wyjmujemy łyżką cedzakową i od razu wkładamy do ciepłej kapusty.
Do mieszanki dodajemy pokrojone wędzone mięso i podsmażoną cebulę i dokładnie mieszamy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Puchate kluski
Fasolowe knedliki to tradycyjne czeskie danie, które charakteryzuje się puszystą, włochatą strukturą. Danie to wytwarzane jest z ciasta ziemniaczanego, które zazwyczaj składa się z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Knedliki gotuje się w wodzie i często podaje jako dodatek do sosów mięsnych, na przykład do sosu śmietanowego lub grzybowego. Ich charakterystyczna tekstura jest wynikiem drobnego mielenia ugotowanych ziemniaków, co tworzy wyjątkowe doświadczenie dla miłośników czeskiej kuchni.