Plastry wieprzowe pieczone z marynatą

Plastry wieprzowe pieczone z marynatą
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 50 minut
Porcje: 4

Krążek jest smaczny sam w sobie, ale gdy przed pieczeniem przyprawisz go pikantnym sosem, doświadczysz wspaniałego smakowego przeżycia. Plastry wieprzowiny według naszego…

Składniki, których potrzebujesz

4 plastry wieprzowiny (łopatka, karkówka)
2 cebule
4 grubsze plastry boczku

Mieszanka do posmarowania
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy pełnotłustej
sól
pieprz
1 łyżeczka maggi
1 łyżeczka sosu sojowego
5 ząbków czosnku

Sposób przygotowania

Mięso tłuczemy na cieńsze plastry. Cebulę kroimy w krążki. Czosnek przepuszczamy przez prasę i dodajemy do pozostałych przypraw.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy plastry boczku, a na nie kładziemy cebulę.

Mięso mielimy, następnie pokrywamy mieszanką przypraw i przykrywamy.

Piekemy w piekarniku w temperaturze 220 °C, aż będzie miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy, aby trochę się zrumieniło. Nie ma potrzeby podlewania. Do tego dobrze pasują ziemniaki jako dodatek.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Plastry wieprzowe pieczone z marynatą

Kotlety wieprzowe pieczone w marynacie to smakowite danie, które zachwyci każdego miłośnika mięsa. Plastry wieprzowiny marynują się w aromatycznych ziołach, czosnku i oliwie z oliwek, co nadaje im niepowtarzalny smak. Po upieczeniu są soczyste i delikatne, idealne do podania z dodatkiem, takim jak ziemniaki lub sałatka warzywna. Ten prosty i smaczny przepis to doskonały wybór na rodzinną kolację lub grillowanie z przyjaciółmi. Przygotuj niezapomniane wrażenia dla wszystkich swoich bliskich!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (45 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: Warzywa, wieprzowina, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, słowacki, bezglutenowy, piec, pikantny

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Plastry wieprzowe pieczone z marynatą.

Dodaj komentarz