Plastry wieprzowe pieczone z marynatą

Krążek jest smaczny sam w sobie, ale gdy przed pieczeniem przyprawisz go pikantnym sosem, doświadczysz wspaniałego smakowego przeżycia. Plastry wieprzowiny według naszego…
Składniki, których potrzebujesz
4 plastry wieprzowiny (łopatka, karkówka)
2 cebule
4 grubsze plastry boczku
Mieszanka do posmarowania
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy pełnotłustej
sól
pieprz
1 łyżeczka maggi
1 łyżeczka sosu sojowego
5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania
Mięso tłuczemy na cieńsze plastry. Cebulę kroimy w krążki. Czosnek przepuszczamy przez prasę i dodajemy do pozostałych przypraw.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy plastry boczku, a na nie kładziemy cebulę.
Mięso mielimy, następnie pokrywamy mieszanką przypraw i przykrywamy.
Piekemy w piekarniku w temperaturze 220 °C, aż będzie miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy, aby trochę się zrumieniło. Nie ma potrzeby podlewania. Do tego dobrze pasują ziemniaki jako dodatek.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Plastry wieprzowe pieczone z marynatą
Kotlety wieprzowe pieczone w marynacie to smakowite danie, które zachwyci każdego miłośnika mięsa. Plastry wieprzowiny marynują się w aromatycznych ziołach, czosnku i oliwie z oliwek, co nadaje im niepowtarzalny smak. Po upieczeniu są soczyste i delikatne, idealne do podania z dodatkiem, takim jak ziemniaki lub sałatka warzywna. Ten prosty i smaczny przepis to doskonały wybór na rodzinną kolację lub grillowanie z przyjaciółmi. Przygotuj niezapomniane wrażenia dla wszystkich swoich bliskich!