Wieprzowina w sosie śmietanowym

Pokroję polędwicę na plastry o średniej grubości. W misce wymieszam przyprawy z olejem, dodam plastry i pozostawię na marynowanie przynajmniej na godzinę. Następnie przygotuję je na patelni wok…
Składniki, których potrzebujesz
1 wieprzowa polędwica
przyprawa Siedem ziół
szczypta pieprzu
olej słonecznikowy
250 ml śmietany
1 łyżka skrobi
Sposób przygotowania
Pokroimy polędwicę na plastry średniej grubości. W misce mieszamy olej z przyprawami, dodajemy plastry i zostawiamy je do marynowania na minimum jedną godzinę.
Najpierw na patelni wok smażymy mięso z obu stron, a następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie podałam z puree ziemniaczanym i duszonymi warzywami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina w sosie śmietanowym
Wieprzowa polędwiczka w sosie śmietanowym to delikatne danie, które zadowoli każdego miłośnika mięsa. Soczyste kawałki polędwiczki wieprzowej są smażone na złoto, a następnie podawane w kremowym, smacznym sosie, który jest lekko doprawiony ziołami i przyprawami. Ta kombinacja idealnie nadaje się do podawania z dodatkami, takimi jak kluski ziemniaczane lub świeże warzywa. Sos śmietanowy nadaje całemu daniu delikatność i głębię smaku, co czyni go doskonałym wyborem na świąteczne kolacje lub rodzinne uroczystości.