Ragù wieprzowe (do makaronu, lasagne i innych)

Ragù wieprzowe (do makaronu, lasagne i innych)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

W garnku topimy masło, dodajemy oliwę z oliwek i gdy się rozgrzeje, krótko smażymy pokrojoną cebulę, startą marchewkę i seler.

Składniki, których potrzebujesz

500 g mielonego mięsa wieprzowego
150-200 ml czerwonego wina
120 g cebuli
120 g marchwi
120 g selera
30 g masła
4 łyżki oliwy z oliwek
niecała łyżka koncentratu pomidorowego
200 ml koncentratu pomidorowego (domowy sos pomidorowy)
100 ml bulionu
sól
mielony pieprz

Sposób przygotowania

W garnku rozpuszczamy masło i wlewamy oliwę z oliwek. Gdy się podgrzeją, smażymy na nich pokrojoną cebulę, startą marchewkę i selera. Następnie dodajemy około 2 łyżki bulionu i powoli gotujemy przez 10 do 15 minut.

Na warstwę warzywną dodajemy mielone mięso i podczas gotowania rozdrabniamy je łyżką, aby pozbyć się grudek.

Wlewamy bulion i wino, pozwalamy, by odparowało, a następnie dodajemy przecier i salsę.

Mieszankę mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku i pozwalamy na wolne gotowanie przez około 2 godziny, aż zgęstnieje.

Makaron możemy podawać z ragù, nadaje się również do lasagni i można go podawać z puree ziemniaczanym. Resztę ragù gotujemy przez dwie godziny w temperaturze 100 °C, tworząc bazę na kolejne obiady.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ragù wieprzowe (do makaronu, lasagne i innych)

Ragù wieprzowe to delikatne danie, które świetnie nadaje się do makaronu, lasagne lub jako samodzielne danie. To bogate i aromatyczne danie przygotowuje się powoli, co pozwala na doskonałe połączenie smaków. Wieprzowe mięso jest miękkie i soczyste, podczas gdy sos jest pełen warzyw i ziół. Ragù można podawać z parmezanem i świeżymi ziołami, co dodaje potrawie smaku. Idealne na rodzinną kolację!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (35 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: Warzywa, wieprzowina, przetwory, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, bezglutenowy, konserwuje, gotowane produkty mięsne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Ragù wieprzowe (do makaronu, lasagne i innych).

Dodaj komentarz