Rosół drobiowy z warzywami i kluskami jajeczno-grzybowymi

Kurę gotujemy w wodzie z solą, dodajemy przyprawy i liść laurowy. Gotujemy, aż mięso zmięknie, ale nie pozwalamy, aby się przegotowało, aby można je było wykorzystać do dalszych przygotowań.
Składniki, których potrzebujesz
kurczak (części kurczaka, podroby kurczaka itp.)
sól
10 całych ziaren pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
warzywa korzeniowe (marchew, kawałek selera, pietruszka oraz dalej w zależności od możliwości lodówki – por, seler naciowy, kawałek brokuł itp.)
4-5 pieczarek
makaron do zupy
1-2 łyżeczki suszonego czosnku
1 kostka rosołowa z kurczaka
knedle jajeczno-pieczarkowe
Sposób przygotowania
Kurę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i przypraw, w tym liścia laurowego. Gotujemy ją, aż mięso zmięknie, ale nie pozwalamy, aby się rozgotowała, aby mięso można było wykorzystać do dalszych potraw. Zwykle gotuję w garnku ciśnieniowym około 24-25 minut, potem garnek odstawiam i po trzech minutach wypuszczam parę. Warto jednak pamiętać, że różne garnki ciśnieniowe mogą wymagać różnego czasu gotowania.
Zanim bulion będzie gotowy, myjemy i kroimy warzywa, pieczarki obieramy i kroimy na plasterki oraz przygotowujemy kluski (w uwadze).
Ugotowaną kurę przenosimy na miskę lub talerz i pozwalamy jej trochę ostygnąć. Następnie oddzielamy udka i piersi oraz odlewamy kubek bulionu. Do wrzącej zupy próbujemy wrzucić jedną kluskę; jeśli się nie rozpada, dodajemy pozostałe kluski jeden po drugim. Dodajemy także pieczarki i warzywa i gotujemy przez 10 minut.
W międzyczasie z kości obieramy resztki mięsa i wrzucamy je z powrotem do zupy. Na końcu gotowania dodajemy makaron, według smaku 1-2 łyżeczki suszonego czosnku i jeden kostkę rosołową (tę można pominąć, ale ja ją dodaję, ponieważ częściej gotuję zupy i z rosołem zupa pozostaje świeża nawet latem). Jeśli to konieczne, doprawiamy zupę i gotowe.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Rosół drobiowy z warzywami i kluskami jajeczno-grzybowymi
Rosół z kurczaka z warzywami i kluskami jajeczno-pieczarkowymi to tradycyjne czeskie danie, które zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni. Ta mocna zupa przygotowywana jest z wysokiej jakości mięsa kurczaka i świeżych warzyw, które nadają potrawie wspaniały smak i wartości odżywcze. Kluski jajeczno-pieczarkowe, delikatnie przyprawione ziołami, są idealnym uzupełnieniem, które wzbogaca teksturę i przynosi dodatkową warstwę smaku. Ta zupa jest doskonała jako przystawka, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach, kiedy rozgrzewa i cieszy całe rodziny.