Rosół drobiowy z warzywami i kluskami jajeczno-grzybowymi

Rosół drobiowy z warzywami i kluskami jajeczno-grzybowymi
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Kurę gotujemy w wodzie z solą, dodajemy przyprawy i liść laurowy. Gotujemy, aż mięso zmięknie, ale nie pozwalamy, aby się przegotowało, aby można je było wykorzystać do dalszych przygotowań.

Składniki, których potrzebujesz

kurczak (części kurczaka, podroby kurczaka itp.)
sól
10 całych ziaren pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
warzywa korzeniowe (marchew, kawałek selera, pietruszka oraz dalej w zależności od możliwości lodówki – por, seler naciowy, kawałek brokuł itp.)
4-5 pieczarek
makaron do zupy
1-2 łyżeczki suszonego czosnku
1 kostka rosołowa z kurczaka
knedle jajeczno-pieczarkowe

Sposób przygotowania

Kurę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i przypraw, w tym liścia laurowego. Gotujemy ją, aż mięso zmięknie, ale nie pozwalamy, aby się rozgotowała, aby mięso można było wykorzystać do dalszych potraw. Zwykle gotuję w garnku ciśnieniowym około 24-25 minut, potem garnek odstawiam i po trzech minutach wypuszczam parę. Warto jednak pamiętać, że różne garnki ciśnieniowe mogą wymagać różnego czasu gotowania.

Zanim bulion będzie gotowy, myjemy i kroimy warzywa, pieczarki obieramy i kroimy na plasterki oraz przygotowujemy kluski (w uwadze).

Ugotowaną kurę przenosimy na miskę lub talerz i pozwalamy jej trochę ostygnąć. Następnie oddzielamy udka i piersi oraz odlewamy kubek bulionu. Do wrzącej zupy próbujemy wrzucić jedną kluskę; jeśli się nie rozpada, dodajemy pozostałe kluski jeden po drugim. Dodajemy także pieczarki i warzywa i gotujemy przez 10 minut.

W międzyczasie z kości obieramy resztki mięsa i wrzucamy je z powrotem do zupy. Na końcu gotowania dodajemy makaron, według smaku 1-2 łyżeczki suszonego czosnku i jeden kostkę rosołową (tę można pominąć, ale ja ją dodaję, ponieważ częściej gotuję zupy i z rosołem zupa pozostaje świeża nawet latem). Jeśli to konieczne, doprawiamy zupę i gotowe.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Rosół drobiowy z warzywami i kluskami jajeczno-grzybowymi

Rosół z kurczaka z warzywami i kluskami jajeczno-pieczarkowymi to tradycyjne czeskie danie, które zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni. Ta mocna zupa przygotowywana jest z wysokiej jakości mięsa kurczaka i świeżych warzyw, które nadają potrawie wspaniały smak i wartości odżywcze. Kluski jajeczno-pieczarkowe, delikatnie przyprawione ziołami, są idealnym uzupełnieniem, które wzbogaca teksturę i przynosi dodatkową warstwę smaku. Ta zupa jest doskonała jako przystawka, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach, kiedy rozgrzewa i cieszy całe rodziny.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (28 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: Warzywa, grzyby, gotowanie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, zupy, wymagający, wymagający, drób

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Rosół drobiowy z warzywami i kluskami jajeczno-grzybowymi.

Dodaj komentarz