Zupa cukiniowa z kukurydzą

Cukini kroimy na małe kosteczki lub ją grubo ścieramy, możemy łączyć obie metody. Marchew także ścieramy, a ziemniaki kroimy na…
Składniki, których potrzebujesz
1 młoda cukinia
2 ziemniaki
1 marchewka
1 większa szalotka
2 ząbki czosnku
mrożona kukurydza (lub konserwowa)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
bulion (kurczakowy, warzywny)
zmielony kminek
sól
mielony pieprz
1 szczypta chili (można pominąć)
szczypiorek
Sposób przygotowania
Nieumyte cukinie kroimy w kostkę lub grubo ścieramy, ewentualnie łączymy jedno i drugie. Marchewkę ścieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę z czosnkiem siekamy na małe kawałki.
Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy marchewkę, a po chwili mąkę. Wszystkie składniki krótko podsmażamy, zalewamy wywarem i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy ziemniaki, sól i pieprz i gotujemy przez około 10 minut.
Następnie wmieszujemy cukinię i kukurydzę. Kontynuujemy gotowanie przez około 10 minut, aż zmiękną, ale uważamy, żeby ich nie rozgotować.
Zupę przyprawiamy chili i pieprzem, a na talerzu posypujemy posiekaną szczypiorkiem. Powinna mieć lekko pikantny smak, ale chili można również pominąć.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa cukiniowa z kukurydzą
Zupa z cukinii z kukurydzą to pyszne i orzeźwiające danie, które idealnie łączy delikatny smak cukinii ze słodyczą kukurydzy. Ta zupa jest idealnym wyborem na lato, kiedy warzywa są w pełnym sezonie. Jest bogata w witaminy i minerały, które przyczyniają się do zdrowego odżywiania. Przygotowanie jest szybkie i łatwe: wystarczy pokroić warzywa, podsmażyć je na cebuli, dodać bulion i gotować. Zupę można podawać ciepłą lub zimną, co czyni ją bardzo uniwersalną. Uzupełniona świeżymi ziołami, jest prawdziwą przyjemnością dla wszystkich smaków.