Wieprzowina pieczona w kapuście (Dieta dzielona według LK - Zwierzęta)

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy trzy zgniecione ząbki czosnku i wsypujemy pokrojoną łopatkę, którą solimy, pieprzymy i przyprawiamy kminkiem. Gdy tylko...
Składniki, których potrzebujesz
2 cebule
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 kg chudej wieprzowiny łopatki
główka kapusty
sól
mielony pieprz
kminek
6 ząbków czosnku
Sposób przygotowania
Na oleju zeszkliwimy pokrojoną cebulę, dodamy 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, a następnie wsypiemy pokrojoną łopatkę, którą posolimy, popieprzymy i posypiemy kminkiem. Gdy mięso się zrumieni, podlejemy je 1 dl wody i przykryte włożymy do piekarnika piec w 190°C przez około 1 godzinę.
Dodamy pokrojoną na kawałki kapustę bez ogonka, wszystko wymieszamy, dodamy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, przykryjemy pokrywką i pieczemy przez kolejne 40 minut w 180°C. Jeśli danie nie jest gotowe, wydłużamy czas pieczenia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina pieczona w kapuście (Dieta dzielona według LK - Zwierzęta)
Karkówka pieczona w kapuście to smaczne i pożywne danie, które łączy delikatność wieprzowiny z bogatym smakiem kapusty. To danie jest idealne zwłaszcza dla miłośników tradycyjnej kuchni, gdzie spotykamy się z wykorzystaniem naturalnych składników. Pieczenie w kapuście nadaje mięsu soczystość i aromatyczną głębię, podczas gdy kapusta przejmuje pyszne zbiory smaków. Zgodnie z zasadami diety rozdzielnej według LK, to doskonały wybór dla zdrowego odżywiania, który zadowoli każdego smakosza.