Słone ciasta
 
    Atrakcyjny tort jest wspaniałym elementem każdej imprezy. Również w wersji słonej może smakować wyśmienicie. Jako bazę użyjemy chleba tostowego, który posmarujemy różnymi pastami…
Składniki, których potrzebujesz
2-3 opakowania chleba tostowego  
1 opakowanie pasty z szczypiorkiem  
1 opakowanie pasty z czosnkiem  
1 opakowanie pasty z papryką  
pomidory  
ogórki konserwowe  
papryki  
oliwki  
200-250 g serów (gouda, primátor, ementaler)  
200-250 g wędlin (szynka, paprykarz, wyżyna, myśliwska kiełbasa)  
6-10 jajek na twardo (nie musi być)
Sposób przygotowania
Odetniemy kromki chleba tostowego.
Chleb stopniowo pokrywamy pastą i między poszczególnymi warstwami dodajemy ser lub szynkę, w zależności od tego, jak wysoki i duży chcemy mieć tort.
Na ostatnią warstwę kładziemy ser, wędliny, jajka i warzywa. Kreatywności nie ma granic.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Słone ciasta
Wytrawne ciasta stanowią oryginalną i smaczną alternatywę dla tradycyjnych słodkich deserów. Te przysmaki często są nadziewane różnymi składnikami, takimi jak sery, szynka, warzywa czy zioła, i doskonale nadają się jako przystawka na przyjęcia lub imprezy. Popularność wytrawnych ciast rośnie, ponieważ oferują różnorodne smaki i mogą być dostosowywane do gustu gości. Wiele przepisów wykorzystuje ciasto francuskie lub kruche ciasto, co zapewnia doskonałą teksturę i pyszność. Ponadto wytrawne ciasta łatwo się serwuje i można je spożywać na zimno.
 Przepisor
 Przepisor Tomáš Rohlena
	Tomáš Rohlena 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        