Smażone kotlety mielone
Wypróbuj przepis na tradycyjne smażone kotlety.
Składniki, których potrzebujesz
500 g mięso mielone
1 szt. cebula
1 szt. jajko
5 ząbków czosnek
2 łyżki mąka pszenna
wg smaku majeranek
czarny pieprz mielony
pietruszka
sól
kminek mielony
wg potrzeby olej do smażenia
bułka tarta
Sposób przygotowania
Mielone mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, dodajemy jajko, pieprz, kminek, majeranek, przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki lub szczypiorek, sól, cebulę, mąkę i bułkę tartą w razie potrzeby. Dobrze wyrabiamy. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smażone kotlety podajemy z puree ziemniaczanym, które możemy posypać pokrojoną dymką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Smażone kotlety mielone
Smażone kotlety są popularnym daniem w czeskiej kuchni. Zwykle przygotowuje się je z mielonego mięsa, które miesza się z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Mieszanka formuje się w placuszki, a następnie smaży na patelni na złoty kolor. Często podaje się je z purée ziemniaczanym, sałatką lub kiszonymi ogórkami. Kotlety są nie tylko smaczne, ale i pożywne, i są lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. To danie ma długą tradycję i można je znaleźć na stołach wielu rodzin jako ulubioną domową specjał.