Szwedzkie klopsiki

Jeśli jesteś jednym z tych, którzy lubią odwiedzać skandynawski sieć sklepów, aby na koniec spaceru wśród mebli delektować się talerzem klopsików...
Składniki, których potrzebujesz
Kulki
500 g mielonego mięsa (1 1 wołowe i wieprzowe)
sól
biały pieprz
150 g ziemniaków (około 2 sztuki) ugotowanych
75 g bułki tartej
200 ml mleka lub śmietany
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
5 łyżek roztopionego masła
1 jajko
1 szczypta ziela angielskiego
olej
Sos
250 ml bulionu wołowego (lub kostka rosołowa)
100 ml śmietany
sól
pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1-2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
Sposób przygotowania
Najpierw namaczamy bułkę tartą w mleku lub śmietanie i pozostawiamy ją do wchłonięcia. W międzyczasie do mielonego mięsa dodajemy roztrzepane jajko oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy także namoczoną bułkę tartą.
Rękami, które wcześniej namoczyliśmy, formujemy kulki wielkości piłek pingpongowych. Smażymy je na oleju na patelni na złoty kolor, a następnie wykładamy na serwetkę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gorący wywar doprawiamy podanymi przyprawami. Do mieszanki dodajemy śmietanę, w której rozpuściliśmy łyżkę mąki, i sos gotujemy przez co najmniej 15 minut. Na koniec do sosu wkładamy usmażone kulki i pozostawiamy do krótkiego zagotowania, aby się podgrzały.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i żurawiną.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szwedzkie klopsiki
Klopsiki szwedzkie, znane jako "Köttbullar", są popularną tradycyjną potrawą ze Szwecji. Te małe klopsiki zazwyczaj przygotowuje się z mielonej wołowiny i wieprzowiny, przyprawionej cebulą i przyprawami. Często podawane są z puree ziemniaczanym, sosem z borówek brusznicy i sosem śmietanowym. Ta kombinacja smaków tworzy doskonałą potrawę, która zdobyła serca wielu ludzi na całym świecie. Klopsiki szwedzkie są popularne nie tylko w domach, ale także w restauracjach i domach towarowych, takich jak IKEA, gdzie stały się ikonicznym daniem.