Sos pomidorowy (prosty i szybki)
 
    Ten smaczną sos zrobimy z koncentratu pomidorowego i bulionu. Dodamy do niej szczyptę mielonej papryki, przyprawę do grillowania i delikatnie przyprawimy cynamonem. Razem z…
Składniki, których potrzebujesz
500 g mielonego mięsa  
przyprawa do mielonego mięsa  
280 g koncentratu pomidorowego (2 opakowania)  
1 piernik do tarcia  
1 większa cebula  
około 800 ml bulionu  
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej  
przyprawa do grillowania (wg smaku)  
1 łyżeczka cynamonu  
Do doprawienia   
ocet  
cukier  
sól
Sposób przygotowania
W misce połączymy mielone mięso z przyprawami przeznaczonymi do mielonego mięsa. Z tej mieszanki uformujemy około 20-25 małych kulek.
Do garnka wlejemy olej i na nim podsmażymy obrane i drobno pokrojone cebule na złoty kolor. Następnie dodajemy kulki mięsne.
Smażymy je ze wszystkich stron. Potem dodajemy słodką paprykę, cynamon i odrobinę przyprawy do grilla.
Mieszamy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i zalewamy bulionem. Gotujemy przez około 25 do 35 minut.
Najpierw zaczynamy zagęszczać, ścierając piernik na grubych oczkach tarki i stopniowo mieszając go z sosem, aż osiągnie pożądaną gęstość.
Dodajemy cukier, ocet i sól do smaku.
Podajemy z kluskami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos pomidorowy (prosty i szybki)
Pomidorowy sos (prosty i szybki)
Pomidorowy sos to ulubione danie, które zadowoli każdego miłośnika makaronu i mięsnych potraw. Ten pyszny sos oparty jest na dojrzałych pomidorach, cebuli i ziołach, co nadaje mu świeży smak. Przygotowanie jest szybkie i proste – wystarczy podsmażyć cebulę, dodać pomidory i przyprawy. Można go podawać z makaronem lub mięsem, takim jak wołowina czy kurczak, a danie w ten sposób łatwo wzbogacić o witaminy i minerały. Spróbuj go na szybki obiad lub kolację!
 Przepisor
 Przepisor Tomáš Rohlena
	Tomáš Rohlena 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        