Sosy M, O, P (morelowa, myśliwska, ogórkowa specjal, z morawskiej kiełbasy, paprykowa)

Sos morelowy: Na patelni topimy smalec i dodajemy mąkę, tworząc jasną zasmażkę. Następnie zalewamy ją mieszanką mleka i wody, dodajemy pokrojone morele i całość dokładnie gotujemy.
Składniki, których potrzebujesz
Sos morelowy
40 g smalcu
60 g mąki pszennej
2 dl mleka i trochę wody
1 dl słodkiej śmietany
trochę konfitur lub świeżych moreli
cukier i sól
Sos myśliwski brązowy
2,5 dl podstawowego brązowego sosu
0,5 dl białego wina
150 g mieszanych grzybów
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
mniejsza cebula
sól, trochę estragonu
szczypiorek, pietruszka
Sos ogórkowy "specjal"
1 większy ogórek
kostka twarogu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
łyżka octu winnego
łyżka koperku i łyżka szczypiorku
Sos z kiełbasy morawskiej
2-3 kiełbasy morawskie
50 g smalcu
cebula
mąka pszenna
łyżka czerwonej papryki w proszku
1/2 l bulionu mięsnego
pieprz i sól
Sos paprykowy z zielonych papryk
100 g zielonych papryk
olej
50 g cebuli
150 g koncentratu pomidorowego (soku)
0,5 l bulionu warzywnego
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Sos morelowy przygotowuje się w ten sposób, że najpierw robimy jasną zasmażkę z smalcu i mąki. Następnie rozrzedzamy ją mlekiem wymieszanym z wodą i dodajemy pokrojone w kawałki morele, które dokładnie gotujemy. Po ugotowaniu sos oraz morele blendujemy i doprawiamy cukrem i solą. Możemy również dodać sok z marynowanych moreli. Sos podajemy do gotowanego mięsa lub zup.
Sos myśliwski brązowy: Na oleju rumienimy pokrojone grzyby na złoty kolor, następnie dodajemy posiekaną cebulę, zalewamy białym winem i gotujemy. Na koniec mieszamy z podstawowym brązowym sosem, posiekanym estragonem i szczypiorkiem. Doprawiamy solą według potrzeby. Sos podajemy do mięs z grilla i minutek.
Sos ogórkowy "specjał": Oczyszczonego ogórka kroimy na cienkie krążki, dodajemy zgnieciony czosnek z solą, sól, pieprz, odrobinę wody i krótko gotujemy do miękkości (nie każdy chce, żeby sos był miękki, ja tylko dobrze go ubijam widelcem). Po zdjęciu z ognia dodajemy twaróg rozrzedzony odrobiną octu winnego (ubijamy blenderem ręcznym), posiekany koperek i szczypiorek. Wszystko mieszamy. Sos podajemy do grillowanych mięs i pieczonych wędlin.
Na smalcu smażymy pokrojoną cebulę, dodajemy mąkę i czerwoną paprykę, krótko podsmażamy, następnie zalewamy bulionem i dobrze gotujemy. Na końcu dodajemy mielone lub pokrojone w kawałki morawskie kiełbasy, lekko gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos z zielonej papryki przygotowujemy w ten sposób, że na oleju smażymy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby rozrzedzamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem i krótko gotujemy. Sos podajemy do pieczonego mięsa.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sosy M, O, P (morelowa, myśliwska, ogórkowa specjal, z morawskiej kiełbasy, paprykowa)
Sosy M, O, P oferują wyjątkowe smaki, które wzbogacą każde danie. Sos morelowy jest orzeźwiający i słodki, idealny do deserów. Sos myśliwski, przygotowany z morawskiej kiełbasy, jest trwały i o wyrazistym smaku, doskonały do mięs. Sos ogórkowy specjal przynosi świeżość z delikatnymi nutami kremowej konsystencji. Sos paprykowy doda potrawom pikantnego akcentu i bogatego smaku. Te sosy są doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy chcą wzbogacić swoje kulinarne doświadczenia.