Świąteczne ciastka - kruche waniliowe rożki

Kto by nie poznał tych ciasteczek o zapachu wanilii i kuszącym orzechami? Waniliowe rogaliki należą do najbardziej ulubionych świątecznych słodkości i mają swoje miejsce na świątecznym stole...
Składniki, których potrzebujesz
340 g masła
100 g cukru pudru
420 g mąki pszennej
160 g mielonych orzechów włoskich
1 szczypta soli
Do obtoczenia
cukier puder
cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Blachę wyłożymy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki mieszamy na stolnicy i wyrabiamy gęste ciasto, które warto pozostawić w chłodzie, najlepiej na całą noc.
Z ciasta formujemy małe roladki, umieszczamy je na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C.
Jeszcze ciepłe rogaliki obtaczamy w mieszance cukru pudru i cukru waniliowego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Świąteczne ciastka - kruche waniliowe rożki
Świąteczne ciasteczka, takie jak kruche rogaliki waniliowe, są tradycyjnym symbolem świątecznej atmosfery. Te delikatne wypieki charakteryzują się swoim subtelnie maślanym smakiem i typowym kształtem małych rogalików. Przygotowanie kruchych rogalików obejmuje mielony cukier waniliowy, delikatną mąkę i orzechy włoskie, które nadają niezrównany smak. Posypane cukrem stają się ulubionym ciastkiem na wigilijnych stołach. Ich kruchość i zapach wanilii wprowadzają prawdziwy świąteczny nastrój i radość.