Szaszłyk z wieprzowej polędwicy

Pokroimy polędwicę na większe kawałki i umieścimy ją w misce. Posolimy, popieprzymy, dodamy przyprawy, czosnek i olej. Wszystko dobrze wymieszamy i zostawimy do marynowania na co najmniej 2 godziny.
Składniki, których potrzebujesz
wieprzowina
boczek angielski
cebula
papryka
kiełbasa
sól, pieprz
przyprawa do grilla
aglio peperoncini (nie musi być)
czosnek
olej
Sposób przygotowania
Soczewicę kroimy na większe kawałki i wkładamy do miski. Solimy ją, pieprzymy, dodajemy przyprawy, czosnek i olej. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do marynowania na co najmniej 2 godziny.
Obieramy cebulę i kroimy ją na ćwiartki, paprykę myjemy i kroimy na większe kawałki, a kiełbasę na plasterki. Każdy kawałek mięsa zawijamy w boczek, a następnie wszystko na przemian nabijamy na patyczek.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego, lekko podlewamy i pieczemy w 225°C, aż zmięknie. Podczas pieczenia podlewamy sokiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szaszłyk z wieprzowej polędwicy
Szaszłyki z wieprzowej polędwicy to pyszne danie, które zachwyci każdego miłośnika mięsa. Wieprzowa polędwica, znana ze swojej delikatności i soczystości, jest krojona na kawałki i marynowana z ziołami i przyprawami. Następnie szaszłyki są pieczone na grillu lub w piekarniku, co nadaje im wędzony smak. Często podawane są z świeżymi warzywami i sosami, które jeszcze bardziej wzbogacają doświadczenie kulinarne. Danie to jest idealne na przyjęcia i rodzinne obiady.